Monday 7 March 2011

Συναίνεση

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του blog μας η πολυπόθητη συναίνεση είναι ανά θύρας.

Είναι δεδομένο πως με έκπληξη υποδέχτηκε ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος την πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Τρίτη, αλλά μπορούμε να αποκαλύψουμε πως δεν πρόκειται για τυχαία η σπασμωδική κίνηση.

Ήδη, καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαιώνουν, πως από την περασμένη εβδομάδα έχει σταλεί από το Μαξίμου με άκρα μυστικότητα, σχέδιο πέντε σημείων προς όλους τους αρχηγούς ώστε στην αυριανή συνάντηση να έρθουν προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αποδεχτούν ή όχι το προτεινόμενο κείμενο.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αναφέρει πως θα πρέπει να γίνουν δημόσιες δηλώσεις στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα πρέπει και εμπράκτως να στηρίξουν έναν αριθμό νομοσχεδίων της. Ο ακριβής αριθμός κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και - φυσικά - αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης· συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένος. Οι πληροφορίες μας λένε, πως υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα υπολογισμού βασισμένη στην κοινοβουλευτική και εκλογική (ποσοστιαία), δύναμη ενός εκάστου κόμματος αλλά και σε μια μέτρηση της "απόστασης" της πολιτικής που πρεσβεύει από αυτήν του κυβερνώντος κόμματος.

Χαριτολογώντας ανέφερε παράγοντας που είναι σε γνώση του σχεδίου, πως ευτυχώς που δεν μπήκε μέτρηση για την απόσταση του ΠΑΣΟΚ από την κυβερνητική πολιτική. "Θα πιάναμε ταβάνι στον μετρητή!".

Με δεδομένες και συγκεκριμένες τις υποχρεώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρέπει να προσφέρει κάτι ως αντάλλαγμα και η κυβέρνηση. Όλες οι ενδείξεις λένε πως θα φέρει εις πέρας τα μέτρα του μνημονίου (με την προαναφερθείσα στήριξη), μέχρι το καλοκαίρι. Στην συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει (και εκταμιεύσει!), τις μεγαλύτερες δόσεις του μνημονίου θα προχωρήσει σε μονομερές κούρεμα και αναδιάρθρωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το σχέδιο προβλέπει το κούρεμα αυτό να γίνει μόνο για τις Ευρωπαϊκές (όρα ΓαλλοΓερμανικές) τράπεζες έτσι ώστε να "τιμωρηθούν" για την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν αυτές και οι κυβερνήσεις τους. Επιπρόσθετα, το σχέδιο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους εγχώριους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και το τραπεζικό σύστημα.

Μετά θα επιστρέψουμε στην ίδια γνωστή και δοκιμασμένη πολιτική, πολιτική που έβγαλε ασπροπρόσωπες γενιές και γενιές πολιτικών για εκλογές και εκλογές. Τα κόμματα της αριστεράς θα επανακατακτήσουν κεκτημένα για λογαριασμό ψηφοφόρων τους, η ΝΔ θα μπορέσει να γίνει ξανά το κόμμα της σύνεσης καταγγέλοντας τις σπατάλες που θα γίνονται, και γενικά όλοι θα μπορούν να διορίζουν όποιον επιθυμούν.

Μελετάται μάλιστα η παροχή ενός μπόνους διορισμών σε κάθε κόμμα πριν το τέλος του έτους αν όλα πάνε καλά.

Είναι χαρακτηριστική η θετική ανταπόκριση που βρίσκει το σχέδιο στις κινήσεις των τελευταίων ημερών των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει αισθητά τους τόνους αντιπαράθεσης για το ζήτημα της Υπατίας, σε σημείο που ανάγκασε τον κο Βενιζέλο να πάρει την σκυτάλη της όξυνσης.

Η ΝΔ σε κίνηση καλής θέλησης δήλωσε από το Ελσίνκι πως στηρίζει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, θέση καταφανώς αντίθετη με την ως τώρα ρητορική της. Λίγοι όμως πρόσεξαν πως κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς έκλεινε το ματάκι σε στρατηγικά σημεία του λόγου του. Φαίνεται πως ο παραλήπτης βρισκόταν εντός της χώρας και όχι στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Φυσικά, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο ακόμη, και υπήρξαν ενστάσεις του κ. Τσίπρα αλλά και της κας Παπαρήγα πως το σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές για την αντιπολίτευση και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης έπονται.

Και αυτό το σημείο όμως φαίνεται να έχει ξεπεραστεί με την αποστολή σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού από το Μαξίμου. Σε αυτό αναγράφεται ρητά πως σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Κυβέρνησης, η τελευταία υποχρεούται αν "δώσει" υπουργεία σε κάθε ένα εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο αριθμός και πάλι σχετίζεται με την δύναμή τους αλλά ακούστηκαν 5 στην ΝΔ, 3 στο ΚΚΕ και από 2 σε ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη οι νομικοί σύμβουλοι των κομμάτων τα επεξεργάζονται ώστε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Η αυριανή μέρα, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να αποτελέσει σταθμό στην πολιτική ζωή του τόπου.

1 comment:

BLUEPRINTS said...

φανταστικό ή πραγματικό το σενάριο δείχνει άκρως ενδιαφέρον... είδωμεν σύντομα