Wednesday 12 March 2008

Υπάρχει κανείς υπέρ των δημοσιογράφων;

Ο Λαζόπουλος άναψε φωτιές στους Δημοσιογράφους μας πληροφορεί ο ALPHA. Υπάρχουν λέει δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι σε διατεταγμένοι υπηρεσία. Έλα! Τελικά, το δυσκολότερο πράγμα είναι να δεις αλλά κυρίως να πεις τα αυτονόητα. Ζητήθηκαν αμέσως αποδείξεις, και φυσικά αυτοεξαιρέθηκαν η κ. Στάη και οι συν αυτή. Όπως η κ. Τρέμη δεν είδε το DVD έτσι η κ. Στάη δεν δέχεται παρεμβάσεις.

Η κ. Στάη δεν δέχεται παρεμβάσεις γιατί δεν χρειάζεται παρεμβάσεις για να κάνει την δουλειά τού συστήματος. Ας βάλουμε ρεφενέ να τους στείλουμε από μια κόπια του Manufacturing Consent για να δούνε πως δουλεύουν.

Οι Δημοσιογράφοι είναι η άλλη πλευρά της κρίσης. Δεν φτάνουν οι πολιτικοί για να εξηγήσουν πως καταντήσαμε έτσι. Ο μεταπολιτευτικός κύκλος έφτασε πια στο τέλος του.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Τσίπρας χωρίς να έχει πρόγραμμα κοντεύει να διεκδικεί την εξουσία. Γιατί, οποιοσδήποτε είναι καλύτερος από αυτούς.

Οι Δημοσιογράφοι είναι μέρος του προβλήματος γιατί μόλις πήραν το μπαξίσι τους, το βουλώσανε και ψάχνανε αν οι απεργοί άφησαν αρκετό προσωπικό ασφαλείας. Αντί να ασχολούνται με τα αιτήματα των απεργών. Αλλά είπα ήδη γιατί αυτή η τακτική είναι αδιέξοδη.

Και αν έκαναν καλά την δουλειά τους δεν σημαίνει πως θα ήταν πάντα υπέρ των απεργών. Αύριο δεν θα έχουμε τρένα και μετρό στην Αθήνα με αίτημα να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δηλαδή οι λιγνιτωρύχοι τι θα είναι; Στα καταναγκαστικά κάτεργα;

Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ. Από που και ως που νομοθετούμε ποιός είναι και ποιος δεν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά; Από που και ως που είναι πρόβλημα η ενοποίηση των ταμείων; Από που και ως που δεν πρέπει διοικητικά να απλοποιηθούν τα ταμεία.

Οι νόμοι πρέπει να θέτουν τις αρχές και τους μηχανισμούς κρίσης και συμμόρφωσης. Ας βάλει ο νόμος κριτήρια για βαρέα και ανθυγιεινά (π.χ. αν η μέση προσδόκιμη ηλικία είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο) και ας αποφασίζουν κάποιοι δικαστές κάθε 5 χρόνια πια επαγγέλματα θα είναι μέσα. Αλλά πως θα μπορούσαμε να βάλουμε την συντεχνία του κάθε υπουργού μέσα; Πως θα μπορούσαμε να το παρέχουμε σαν δώρο για να πάρουμε ως κυβέρνηση άλλα ανταλλάγματα από τον τάδε κλάδο; Πως να χάσουμε την δυνατότητα να αποφασίζουμε σαν Θεοί;

Ε αυτό δεν είναι πολιτική. Δεν ψηφίζω αυτόν που αποφασίζει να με βάλει στην τρυπούλα μου και ας κρυώνουν όλοι οι άλλοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν να λέγεται αριστερή πολιτική αυτή η εμπορική συναλλαγή.

Όσον αφορά τις συντάξεις, ποια είναι τα κριτήρια για την κύρια σύνταξη; Ο μισθός που έπερνες και πόσο θα ζήσεις όσο είσαι στην σύνταξη (κατά μέσο όρο). Ε δεν γίνεται να ανεβάσουμε το μέσο όρο ζωής στα 120 και να πέρνουμε σύνταξη στα 65. Ας το πάρουμε απόφαση.

Ας μπει και εδώ κανόνας για το πότε μπαίνουμε στην σύνταξη. 20, 25 30 χρόνια από τον μέσο όρο ζωής. Ας κρίνεται κάθε πενταετία και τέρμα.

Δεν χρειάζονται πολλά ταμεία εκτός αν το κριτήριο του μισθού δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ας πούμε, στους Αγρότες, στους Αυτοαπασχολούμενους μπορεί να εφαρμοστεί μια ισοδυναμία; Ας το βρουν εξυπνότεροι από εμένα αλλά αν γίνεται, τότε δεν χρειάζονται πάνω από ένα ταμείο. Αν όχι ας έχουμε 2 ή 3. Όχι όμως παραπάνω.

Ακόμη, άλλα τόσα επικουρικά στα οποία να έχει επιλογή ο ασφαλισμένος να πάει και να βάλει τις έξτρα εισφορές του. Κάποια με περισσότερες εισφορές και παροχές και κάποια όχι.

Τέλος, επιδοτούμενα (μέσω της μείωσης της φορολογίας) ιδιωτικά προγράμματα για όσους έχουν την δυνατότητα, ώστε να διευκολύνεται η αποταμίευση σε βάρος της κατανάλωσης.

Αν γίνουν όμως αυτά δεν θα έχουμε το ασφαλιστικό να ασχολούμαστε κάθε τρεις και λίγο και να μας απειλεί ή να μας δωροδοκεί η κάθε κυβέρνηση κατά το δοκούν.

Αχ. Τα είπα. Στο Κυπριακό τώρα, η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ....
Posted by Picasa

7 comments:

Anonymous said...

Συμφωνω Βασκες,μιλαμε για κριση σε ολα τα επιπεδα ,αλλα τον Τσιπρα τον πανε γιατι εχει και καθαρη φατσα....
Για τους δημοσιογραφους υπαρχει μια μεγαλη συγχιση.Υπαρχουν οι εκδοτες-δημοσιογραφοι,οι μεγαλοδημοσιογραφοι με τις απιστευτες αμοιβες και υπηρεσιες βεβαιως,τα παπαγαλακια,αλλά και δημοσιογραφοι που δουλευουν σαν μαυροι.Ωστοσο τους παιρνει ολους το αει σιχτιρ,στο ωραιο μας μπαχαλο.Δες και σχετικα ποστ στην pentanostimi,δημοσιογραφο-ορνιθολογο.[8/2 και μετα]

Ο άλλος said...

Οι δημοσιογράφοι είναι κομμάτι της κρίσης, λόγω της σχέσης τους με την εξουσία.Δηλαδή στον δημοσιογραφικό χώρο πρώτο στοιχείο της κρίσης, είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου και η αλληλοσύνδεσή του με την εξουσία. Πολ΄λοί έλληνες δημοσιογράφοι είναι σημαντικά γρανάζια του συστήματος εξουσίας. Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός πως υπάρχουν και εκδότες ή επιχειρηματίες δημοσιογράφοι. Το θέμα είναι εκμαυλισμός. Πολλοί πληρώνονται για να μην μιλάνε, άλλοι για να δίνουν συμβουλές και άλλοι για διαμεσολαβητές. Αν ΄ψάξετε φαρμακευτικές εταιρείες, τράπεζες, πολυκαταστήματα, έχουν στο μισθολόγιό τους δημοσιογράφους για να έχουν σίγουρο το κεφάλι τους. Για να παρέμβουν αν χρειαστεί.Προφανώς αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν θα αποκαλύψουν τα άπλυτα της τράπεζας που τους πληρώνει. Αυτά και άλλα πολλά προφανώς ισχύουν. Η γενίκευση όμως, είναι επικίνδυνο πράγμα. Και κάνει πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους δημοσιογράφους που κάνουν απλώς τη δουλειά τους

subir said...

Για τον Τσίπρα όπως διάβασες ,τοποθετήθηκα.Κάτσε γιατί και ο Λάκης λίγο μου το γυρνάει τον τελευταίο καιρό.Μια πάνω μια κάτω.Πως το είπες....στα άρματα στα άρματα!

ΠΡΕΖΑ TV said...

Δεν υπαρχει μεγαλο-δημοσιοκαφρος και ποσο μαλλον εκδοτης ο οποιος να μην εχει παρι ποτε του κρατικο χρημα.Οποτε για ποια ανεξαρτησια μιλαμε;;;;

Unknown said...

@πεντανόστιμη

Πράγματι υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση, και η ισοπέδωση δεν βοηθάει. Είναι φανερό όμως πως το σύστημα δεν πάει πια.

@ο άλλος

Συμφωνούμε. Η εξουσία είναι το πρόβλημα και η ενοποίηση των συμφερόντων όλων των πόλων της. Αν δεν έχουν διαφορετικά συμφέροντα οι δημοσιογράφοι από τους πολιτικούς από τους εκδότες, τότε όλοι είναι μια μεγάλη παρέα και εμείς απ'έξω.

@subir

Και ο Λάκης άνθρωπος είναι. Έχει τους σκοπούς του και αυτός.

@ΠΡΕΖΑ TV

Δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι διαφάνεια στις εξαρτήσεις. Αυτό είναι αρκετό. Δεν πειράζει που ο Ριζοσπάστης είναι όργανο του ΚΚΕ αρκεί να το ξέρουμε.

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

Τελικά μακάρι να ήταν οι λύσεις τόσο απλές....Για αυτό που αναφέρεις με το προσδόκιμο ξεχνάς τον κακόμοιρο τον γέροντα που έχοντας δικαίωμα στο όνειρο αποφάσισε στα 80 να παντρευτεί εικοσάχρονη ρωσίδα και να της αφήσει την σύνταξη!!!

Argirisp said...

φρενο παιδια...... όλα έχουν όρια. και ο Λακης και ο μακης και ο τσίπρας και ο Αλαβάνος και ολοι....ακόμα και εμείς που τα χώνουμε