Tuesday 11 March 2008

Μηδενισμός

Έχω μια μικρή θεωρία.  Δεν είναι να την πάρεις σοβαρά, πως τάχατες εξηγεί την γέννηση του κόσμου, τον σκοπό της ζωής και γιατί η απάντηση είναι 42, αλλά έχει και αυτή τα φαινόμενά της τα οποία προσπαθεί να εξηγήσει.

Πιστεύω πως οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούν, σε γενικές γραμμές να χωριστούν σε δύο ομάδες.  Οι τομείς του φωτός και αυτοί της φαντασίας.

Το φως αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες που είναι ορθολογικές κατά κύριο λόγο, που γίνονται καλύτερες μεσ' την διαφάνεια και το φως.  Επιστήμη, πολιτική, διαχείριση, αντιπροσώπευση για παράδειγμα.

Η φαντασία, όλα αυτά στα οποία ο ορθολογισμός είναι άχρηστος, αντιπαραγωγικός και εκτός θέματος.  Εκεί βασιλεύει μόνη της μαζί με το ταλέντο και την έμπνευση· τέχνες, έρωτας, μαγειρική.

Μπορούμε αν θέλετε να τις ονομάσουμε, μετά και τον Φιλόσοφο, Απολλώνιες και Διονυσιακές.

Συχνά τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Πάρε την γυναικεία μορφή και αποκάλυψε λίγο από αυτή.  Είσαι ερωτικός, είσαι ακόμη στην φαντασία.  Γδύστην και έγινες πορνογράφος, έμπορος, στο φως.

Για να μην πολυλογώ, στην χώρα αυτή έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας. Πήραμε το μυστήριο, το σκοτάδι, το ρομαντισμό και αντί να γεννήσουμε τέχνη και ψυχή από αυτόν, τα χρησιμοποιούμε στην πολιτική, στην δικαιοσύνη, στην καθημερινότητα.

Οι αποφάσεις των δικαστών είναι έργα τέχνης.  Αποφυλακίζονται για λόγους υγείας αρχιμαφιόζοι, αν κάνεις μικρό αδίκημα την πάτησες ενώ αν κάνεις μεγάλο δεν φοβάσαι τίποτε, οι δικηγόροι είναι μέρος του σταρ σύστεμ.

Οι γιατροί είναι συγγραφείς.  Έχεις ανάγκη από γνωμάτευση; Την έχεις.  Αλλάζουμε πανεπιστήμια με την βοήθειά τους. Φάρμακα γράφονται κατά παραγγελία ασθενών.  Όλα μέρος του σέρβις.  Στο κάτω κάτω αν δεν μας τα γράψει αυτός θα πάμε στον άλλο.

Οι δημοσιογράφοι, το κατεξοχήν επάγγελμα του φωτός και της διαφάνειας δεν μπορούν καν να χαρακτηριστούν.  Με  τα ανώνυμα σχολιάκια  στις παραπολιτικές στήλες εκβιάζουν.  Φωνάζουν για το ασφαλιστικό και ρίχνουν υπουργούς μόλις θιγούν τα δικαιώματά τους, αλλά το βουλώνουν μόλις πάρουν το Ταμείο τους. Ας καταλάβουν όμως, πως τώρα πέτυχαν ό,τι πέτυχαν γιατί όλοι χάνουν κάτι σε αυτή την μεταρρύθμιση.  Όταν περάσει όμως, στην επόμενη, τότε που θα μεταρρυθμιστεί και θα εξαφανιστεί μόνο το δικό τους Ταμείο, όσο και αν φωνάζουν δεν θα συγκινούμαστε.

Οι πολιτικοί είναι απλές στάρλετ στο σύστημα αυτό.  Οι κάμερες είναι πάνω τους αλλά δεν είναι πραγματικοί ηθοποιοί και όλοι το ξέρουν.  Έρχονται με σκοπό να αλλάξουν τα πράγματα (στην καλύτερη των περιπτώσεων), και τελικά αλλάζουν μόνο τους εαυτούς τους και ίσως και τα πορτοφόλια τους.

Όλοι είναι εκβιάσιμοι και οι περισσότεροι εκβιάζονται.

Σας βαρέθηκα. Καλύτερα να γράφω ένα μπλογκ και να το διαβάζω μόνος μου, παρά να κάθομαι να παρακολουθώ τον καθημερινό μίζερο κατήφορό σας μέσα από τα πλυντήρια χρήματος που ονομάζετε κανάλια.

Για τον μηδενισμό,
Βάσκες

Blogged with Flock

5 comments:

Anonymous said...

Η απάντηση δέν είναι 42.
Η απάντηση είναι 'μπλέ'.

ρΟ said...

o Θεός πέθανε και ο Νίτσε θα χρησιμοποιούσε μάλλον παρόμοιες λέξεις για να εκφράσει ότι κι εσύ.

Να σου πω...εγώ σε δικαιολογώ(εως και κατανοώ!!!)
αλλά...δε γίνεται να αρέσει και στους δυο μας ότι διαβάζει ο ένας από τον άλλον.
Κάτι δεν πάει καλά εδώ....


μμμ....

Βάσκες said...

@anonymous

μπλε μαρέν ή μπλε γκρι;

@roxanred

Αυτό που πάει είναι ότι δεν είμαστε όσο μόνει νομίζουμε...

Nomad said...

Κανετε (όοοολοι) λάθος. Η απαντηση είναι Τσίπρας.

squarelogic said...

ενδιαφερων ο διαχωρισμος των δραστηριοτητων...και πολυ σωστο το πνευμα του ποστ!