Friday 25 January 2008

100 μέτρα

Η χθεσινή ωριαία συνάντησή τους απλώς επιβεβαίωσε ότι και οι δύο παραμένουν στις θέσεις τους. Ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ουσιαστικά αιτία χωρισμού την ίδρυση του ομίλου, που θα έχει πανελλαδική διάρθρωση και θα λειτουργεί σαν ένα κόμμα μέσα στο κόμμα. Αυτό το κατέστησε σαφές στον Ε. Βενιζέλο με την επισήμανση ότι η μπάλα είναι σ' αυτόν, απ' αυτόν εξαρτάται πώς θα προχωρήσει στο εξής και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τελικά δεν υπάρχει δυνατότητα να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο ηγετικών μορφών του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία εκλογής φαίνεται να μην δίδαξε τίποτε σε κανέναν. Η διαδικασία εκλογής ήταν τελικά η διαδικασία ταφής του κινήματος.

Κάποιοι σπεύδουν να ενταφιάσουν τον δικομματισμό. Ας μην είναι τόσο σίγουροι. Μπορεί να πνέει τα λοίσθια ο δικομματισμός αλλά ενδέχεται να πνέουν τα λοίσθια απλώς οι τωρινοί εκφραστές του.

Αν και ο άνεμος του Τσίπρα και της νεότερης γενιάς φαντάζει ούριος ας μην ξεχνάμε πως αυτές οι γενιές θα έχουν μικρότερη ανοχή από τους καταναλωτές/ψηφοφόρους τους.

Υπάρχει μια διαδικασία μείωσης του ωφέλιμου χρόνου των προϊόντων. Συνήθως πιστεύουμε πως φταίνε οι τρόποι παραγωγής ("δεν τα φτιάχνουν πια όπως παλιά") αλλά στην πραγματικότητα αυτό που αλλάζει είναι οι καταναλωτικές συνήθειες. Δεν θέλουμε πια ψυγεία που να κρατάνε πενήντα χρόνια γιατί θα τα βαρεθούμε σε δέκα. Θέλουμε να χαλάσει γρήγορα, για να το αλλάξουμε γρήγορα χωρίς τύψεις. Έτσι κάνουμε και με τους πολιτικούς μας. Δεν φτιάχνουν πια τους πολιτικούς σαν τον Γέρο. (όπου Γέρος όρα Καραμανλή αν προτιμάς).

Και αν τα ονόματα που παραμένουν τα ίδια μας δίνουν μια ψευδαίσθηση συνέχειας, μην γελαστείς: Η φθορά θα είναι ολοένα και πιο επιταχυνόμενη.

Ο Αλέξης και ο όποιος Αλέξης θα έχει (αν έχει) πολύ λιγότερο χρόνο στην διάθεσή του.

Ο Βαγγέλης κάηκε στην προθέρμανση.

Ο Γιώργος αποκλείστηκε με δύο άκυρες εκκινήσεις.

Ο Κώστας βλέπει το τέρμα να το μεταφέρουν μακριά του και όσο και αν του βγαίνει η γλώσσα δεν τερματίζει. Για 100 μέτρα ξεκίνησε, το κοντέρ λέει ήδη 1000 και το κορμί του (αυτό που γυμνάζει χωρίς να το κάνει θέμα) νιώθει 10000.

And you run and you run to catch up with the sun, but it's sinking
Racing around to come up behind you again
The sun is the same in a relative way, but you're older
Shorter of breath and one day closer to death - Time, Pink Floyd

No comments: