Sunday 6 July 2008

Άμεση Δημοκρατία

Μιλώντας παλαιότερα με ένα φίλο μου κοινωνιολόγο καταλήγαμε στο συμπέρασμα πως δεν κυβερνούν οι Nόμοι αλλά οι Eγκύκλιοι.

Ας το κάνω πιο καθαρό για να το καταλάβω και εγώ, γιατί αν δεν τα γράψεις αυτά τα πράγματα, κυκλοφορούν χωρίς φώτα ομίχλης μέσα στο μυαλό σου και υπάρχουν και ατυχήματα.

Την εξουσία την έχει ο Λαός. Πρέπει να γίνεται αυτό που θέλει αυτός.

Την παραδίδει στους αντιπροσώπους του, τους Βολευτές οι οποίοι τον αντιπροσωπεύουν και διασφαλίζουν τα συμφέροντά του. Καμμιά φορά το κάνουν παρά την θέλησή του (όχι συχνά, μόνον όταν ο ίδιος ο Λαός δεν ξέρει το συμφέρον του).

Αυτοί δεν έχουν άλλο τρόπο να ασκήσουν την εξουσία τους παρά μόνο γράφοντας (και ψηφίζοντας) κάποια κείμενα τα οποία συμπυκνώνουν τα συμφέροντα του Λαού, την σοφία τους και τα οποία ρυθμίζουν τις σχέσεις, το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι· τα καλά και τα συμφέροντα. Αυτά τα κείμενα τα ονομάζουμε Νόμους. Αυτοί λοιπόν είναι οι φορείς της εξουσίας των Βουλευτών.

Ποτέ όμως κανένα κείμενο δεν κυβέρνησε, δεν μπόρεσε να εξουσιάσει αν δεν υπάρχουν υποκείμενα που να το εσωτερικεύσουν και να το βιώσουν. Σκεφτείτε π.χ. την Βίβλο χωρίς Χριστιανούς! Έτσι και οι νόμοι χρειάζονται τους φορείς που θα τους υλοποιήσουν. Αυτοί οι φορείς είναι η Δημόσια Διοίκηση: Η Αστυνομία, τα Υπουργεία, Οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι ΔΕΚΟ. Αυτοί, αυτοί είναι οι εκλεκτοί μας, που μπορούν να υλοποιήσουν την εξουσία που τους δίνουμε, αυτοί μπορούν επιτέλους να κυβερνήσουν.

Πράγματι. Αυτοί όμως δεν μπορούν να διαβάσουν Νόμους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον κάθε υπάλληλάκο μιας ΔΕΚΟ να διαβάζει την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ακολουθεί το πρόσταγμά του Νόμου! Αν είναι δυνατόν! Όλες οι Υπηρεσίες έχουν εσωτερικούς κανονισμούς, κανόνες, παρακανόνες για να μπορούν επιτέλους να λειτουργούν συντεταγμένα. Για αυτό θέλουμε την Ανώτερη Διοίκηση των Οργανισμών (Αρχηγοί, Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Διοικητικά Συμβούλια) οι οποίοι διαβάζουν, με την βοήθεια των εγκρίτων Νομικών Υπηρεσιών τους - και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους -, ερμηνεύουν, αποστάζουν και, τελικά, βγάζουν το απόσταγμα της σοφίας τους: την Εγκύκλιο.

Αυτή τελικά κυβερνά. Η πολυθρύλητη Εγκύκλιος που ξέρει καλύτερα τον Νόμο και από τον ίδιο τον Νόμο! (Αυτός που άκουσε για έναν Νόμο στην τηλεόραση και έσπευσε στην Υπηρεσία και εισέπραξε το «Εμείς δεν ξέρουμε τίποτε κύριε δεν έχει έρθει καμμία Εγκύκλιος» καταλαβαίνει πολύ καλά τα παραπάνω).

Για στάσου! Ο παρατηρητικός αναγνώστης θα μας πει πως είχαμε ενστάσεις στο ότι ο Νόμος είναι ένα κομμάτι χαρτί, δυο αράδες νομικές και δεν μπορεί να κυβερνά ο ίδιος. Είναι δυνατόν να κυβερνά η Εγκύκλιος. Σε τι διαφέρει από τον Νόμο;

Έχετε δίκιο κύριε Αναγνώστα. Δεν κυβερνά η Εγκύκλιος. Κυβερνά ο Διοικητής, η Διευθύντρια και όποιος άλλος ερμηνεύει την Εγκύκλιο. Γιατί όχι ο υπάλληλος; Γιατί όταν αυτός είναι δύστροπος, όταν δεν κάνει αυτά που πιστεύεις πως πρέπει να κάνει, τότε έχεις την δυνατότητα να φτάσεις στον Προϊστάμενο, στον Διευθυντή. Αλλά μέχρι εκεί. Τα υψηλότερα σκαλοπάτια της Εξουσίας δεν είναι προσιτά στον μέσο πολίτη.

Κοιτάξτε τα παραπάνω και δείτε την γελειότητα να πιστεύουμε πως το πρόβλημα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας είναι οι εκλογές που πρέπει να διανθιστούν με δημοψηφίσματα. Δεν λέω πως τα δημοψηφίσματα είναι κακά αλλά δεν ξεκινούν καν να κοιτάξουν το πρόβλημα.

Η Εξουσία διυλίζεται τόσες φορές από τον ένα στον άλλο, που δεν μένει τίποτε στο τέλος (κάτι σαν τα εκατομμύρια της Miesens που κάθε ένας που τα μεταφέρει κόβει και το κομμάτι του ή την ηρωίνη που κόβεται όλο και περισσότερο μέχρι να φτάσει στον χρήστη).

Τα λέω αυτά στην γενικότητά τους αλλά δείτε και το ειδικό:

Η γυναίκα μου δικαιούται την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Χρειάζεται βεβαίωση από τον εργοδότη, Αντίγραφο απόφασης Επιδόματος απο το ΙΚΑ, Υπεύθυνη δήλωση, Αριθμό λογαριασμού και Ταυτότητα.

Πήγε λοιπόν να κάνει την αίτηση (αφού η Προσωπάρχης της, τής είπε πως πρέπει να την κάνει άμεσα πριν τις 9/7 αλλιώς θα χάσει το εξάμηνο). Οποίο σφάλμα!

Η υπάλληλος δεν την δεχόταν, η Προσωπάρχης επέμενε, καταλήξανε στην Διευθύντρια. Η οποία ήταν ανάγωγη και μόνο που δεν την έβρισε! «Δεν ξέρετε να διαβάζετε Ελληνικά κυρία μου, και εσείς και η Προσωπάρχης σας;» «Αν θέλετε κάντε την αίτηση και εγώ θα σας την απορρίψω».

Το πρόβλημα; Η επίμαχη παράγραφος της εγκυκλίου:

    ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ


Η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή δι’ αντιπροσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας του κεφ. Α. της ανωτέρω Υ.Α.

Κατά την πρώτη εφαρμογή και για διάστημα δύο μηνών η προθεσμία των 60 ημερών αρχίζει από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.



Το θέμα της Διευθύντριας είναι πως δεν δέχεται την αίτηση πριν την λήξη της λοχείας και της ισόχρονης και της κανονικής. Άρα, ξαναέλα αργότερα.

Γιατί; Από που (με τα λίγα Ελληνικά που ξέρω) λέει πως υπάρχει κατώτερο όριο στο πότε θα κάνεις την αίτηση; Μόνο τελικό όριο ορίζει η Εγκύκλιος για το πότε μπορείς να κάνεις την αίτηση και όχι αρχικό. Μπορώ να κάνω την αίτηση τώρα και να ξεκινάει σε τρεις μήνες.

Το ωραίο είναι πως θα πας μετά και θα σου πουν πως άργησες τώρα ,και δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις την αίτηση. Οπότε σκας τώρα, αλλάζεις προγράμματα, πας και ξαναπάς στον ΟΑΕΔ και ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το τι θα συμβεί. Στην καλύτερη περίπτωση, μένεις με το αίτημα διεκπεραιωμένο και την ταλαιπωρία στο κορμί και την ψυχή. Στην χειρότερη μόνο με την ταλαιπωρία.

Αχ, λίγα δημοψηφίσματα να είχαμε για να έχουμε πιο Άμεση Δημοκρατία!
Blogged with the Flock Browser

11 comments:

Alexandros said...

Έχω την εντύπωση βάσκες , ότι η διευθύντρια ερμηνεύει την λέξη "εντός" , θεωρώντας ότι μπορείς να υποβάλεις αίτηση από την ημέρα που θα λήξη η άδεια μέχρι το αργότερο 60 ημέρες μετά.

Αν η Υπουργική Απόφαση έλεγε :

"Η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή δι’ αντιπροσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση το αργότερο 60 ημέρες από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας του κεφ. Α. της ανωτέρω Υ.Α."

τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα μπορούσε να κατατεθεί και τώρα. Δυστυχώς ορισμένες φορές μία λέξη κάνει την διαφορά και όταν ο Υπάλληλος διυλίζει τον κώνωπα χαμένος βγαίνει ο πολίτης

Alexandros said...

Δεν είναι μόνο οι Εγκύκλιοι. Με το που βγει ένας Νόμος , ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται έως ότου εκδοθούν τα ερμηνευτικά Προεδρικά Διατάγματα. Ο Νόμος μπορεί να είναι 10 σελίδες και τα Διατάγματα 100 σελίδες. Τα Προεδρικά Διατάγματα με την σειρά τους έχουν ένα κάρο ασάφειες , οι οποίες ερμηνεύονται με τις Εγκυκλίους. Αν και με τις εγκυκλίους δεν βγαίνει άκρη , έχουμε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους , το ελεγκτικό συνέδριο , το συμβούλιο της Επικρατείας κ.ο.κ . Χαμός! Στο τέλος τα παρατάς και τους αρχίζεις στα μπινελίκια.

Βάσκες said...

Είναι πολύ πιθανόνα να έχεις δίκιο, Αλέξανδρε. Τρέχα γύρευε.

Έχεις δίκιο και για τα Προεδρικά Διατάγματα και τις Υπουργικές Αποφάσεις κτλ. Άλλο ένα γρανάζι της εμμεσότητας της Δημοκρατίας μας.

Nomad said...

Να της τρίψουμε την εγκύκλιο στα μούτρα, θεωρείται περιύβριση αρχής;

Βάσκες said...

Παιδιά σας χρωστούσα ένα συμμάζεμα από λινξ. Το έκανα αλλά πάλι έχω ελλείψεις. Συγγνώμη σε όσους δεν είχα βάλει γιατί σας διάβαζα ανελειπώς και έπρεπε να το κάνω.

Συγγνώμη προκαταβολικό στους υπό λοιπους θα ξανασυμμαζέψω.

Βάσκες said...

@Nomad Αλάνι μου εσύ!

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

Μήν ξεχνάμε το θεάρεστο έργο της αντιμετώπισης της ανεργίας!
Με όλα αυτά που αναφέρεις απλώς σκέψου σε πόσους υπαλλήλους (σε όλα τα επίπεδα) έχουμε εξασφαλήσει δουλειά.
Για να μήν σου πώ για το ότι κράτος σκέπτεται την δωρεάν άσκηση της γυναίκας σου (πήγαινε-έλα στον ΟΑΕΔ...)
!

Sylana-esther said...

Εμένα να μου πει κάποιος αν μπορώ να γιαουρτώσω τον προιστάμενό μου και να μην κουρέψουν την πλούσια κόμη μου-γιατί ακόμα το κάνουν με έμμεσους βέβαια τρόπους...

wert01gf said...

Η άμεση δημοκρατία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ..επανάσταση!

squarelogic said...

Διαφωτιστική η αναλυτικη ματιά στο modus operandi του ελληνικού δουκάτου,ειδικά για όποιον δεν εχει εργαστεί στο "βαθύ'Δημόσιο...
Το προβλημα της αντιπροσωπευτ.Δημοκρατίας είναι οτι ακριβως σε όλες αυτές τις μεταβιβάσεις της λαικης εντολης
(απο τον κοσμο στους Βολευτές,απ'αυτους στους Νομους,απ την ερμηνεία τους στην εκδοση των εγκυκλίων,μέχρι την εφαρμογή των τελευταίων...)αλλοιώνεται κατά πολύ η αρχική εντολή σε βαθμό που πιθανώς να καθίσταται το ακριβώς αντίθετό της!

Βάσκες said...

@πισσα Έτσι θα μειώσουμε την ανεργία τρομάρα μας.

@sylana-esther Καλώς ήλθες. Κάντο χωρίς να το καταλάβει.

@wert01gf Σήκωσε μπαντιέρα!

@square Η ανάλυση μας έφαγε. Λίγη σύνθεση ρε παιδιά!