Sunday 27 April 2008

Απορία


Μακρυά από εμένα να κοροϊδέψω κάποιον για την έλλειψη ορθογραφίας. Η παιδεία γενικότερα, και η εκπαίδευση ειδικότερα, έρχεται σε χρόνια στα οποία ο άνθρωπος δεν έχει καν προσωπικές επιλογές για τις οποίες μπορείς να του προσάψεις ο,τιδήποτε. Σε τελική ανάλυση είναι φαινόμενο κοινωνικό.

Μια απορία όμως ανέβλυσε αμέσως μόλις είδα την ταμπέλα: Πως είναι δυνατόν η πιο δύσκολη ορθογραφικά λέξη να είναι η μόνη η οποία έχει ορθογραφηθεί; Ακόμη και το Τηλ. είναι λάθος.

α) Ο πωλητής ξέρει την ορθογραφία. Σε μια προσπάθεια να δώσει αυθεντικότητα στο προϊόν του, το χύμα κρασί, γράφει την ταμπέλα ανορθόγραφα. Έτσι αυξάνει τις πωλήσεις του. Δεν μπορεί όμως να το αφήσει εντελώς έτσι. Αφήνει λοιπόν ένα μικρό ίχνος στους επίδοξους Σέρλοκ Χολμς που μπορούν να το βρουν.
β) Οι Εβραίοι εμποροτραπεζίτες που λυμαίνονται το παγκόσμιο εμπόριο κρασιού, έχουν πράκτορες παντού, οι οποίοι με διάφορες δολιοφθορές προσπαθούν να καταστρέψουν τους μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς. Μέσα στην νύχτα και την αναμπουμπούλα όταν άλλαζαν την ταμπέλα, μπερδεύτηκαν και ξέχασαν την πρώτη λέξη.
γ) Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει έμφαση μόνο στα ρήματα οπότε επίθετα, ουσιαστικά, αντωνυμίες κτλ. την πληρώνουν.
δ) Το χύμα κρασί είναι δυνατό. Ξεκίνησε να γράφει την πινακίδα και να πίνει μαζί. Η πρώτη λέξη βγήκε καλά αφού δεν είχε ακόμη πιει. Προοδευτικά και μετά από κάθε λέξη και ποτήρι, τα λάθη γίνονται όλο και χειρότερα.
ε) Καθότι στην περιοχή πέφτουν και κάτι αδέσποτες από κυνηγούς, ξεκίνησε ο πρώτος να γράφει αλλά έφαγε μία και πήγε στο νοσοκομείο. Το στυλ του δεύτερου, όπως είναι φανερό, είναι πολύ διαφορετικό.

Παρακαλώ ψηφίστε ή δώστε την δική σας εξήγηση.

13 comments:

gremiii said...

αιγό γιατεί δαιν βλαίπο τιν ικώνα;
Να παιτάκσο τω PC μου;;;

Sissi Soko said...

Εγό γράφο ανορθογραφα γιατί εγινά ελληνίδα από 26 και μέτα...

Jimmy Rose said...

Αν βλέπαμε την εικόνα, ίσως να μπορούσαμε να εξηγήσουμε το περίεργο φαινόμενο στο οποίο αναφέρεσαι, φίλτατε...
Καλησπέρα.

hnioxos said...

Καλά που διάβασα τα σχόλια των προηγομένων γιατί ήμουνα σίγουρος ότι φταίει ο υπολογιστής και ετοιμαζόμουνα να χειροδικήσω

Unknown said...

Ούτε εγώ βλέπω την εικόνα, αλλά..

η εξήγηση είναι σίγουρα προφανής. Ο Σατανάς! Επιτρέπει να βγει ορθογραφημένη η πρώτη λέξη, για να τονίσει το χάλι των υπολοίπων και να γελάει καγχαστικά!

Σε συνδυασμό με το ότι η εικόνα τελικά δεν φαίνεται, νομίζω πως έχει πέσει κάτω και κυλιέται απ' τα γέλια, με την απορία των υπολοίπων.

:)

Βάσκες said...

Ευχαριστώ παιδιά! Τεχνικό πρόβλημα έσβησε την εικόνα (για την ακρίβεια δεν την ανέβασε καν!)

Ελπίζω τώρα να την βλέπετε αν και χάλασε ήδη το αστείο.

:(

Jimmy Rose said...

Καθόλου δεν χάλασε.
Προσωπικά προτιμώ την επιλογή 4. Είναι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα (όχι ότι και η τρίτη επιλογή δεν είναι πιθανή... πολύ πιθανή!!!).

hnioxos said...

Ο ιδιοκτήτης της υπαίθριας κάβας ήταν παλιά κομμουνιστής, μέχρι πολύ πρόσφατα.

Εξού και η κόκκινη μπογιά στο πανώ καθότι τη χρησιμοποιούσε για να γράφει πανώ σε πορείες της ΚΝΕ και από τότε του έχει μείνει καβάτζα. Τώρα τελευταία έχει πλουτίσει με τη βοήθεια και κάποιων ξένων, όπως και κάποιοι άλλοι κατά Πελοπόννησο μεριά (οδός Πελοποννήσου είπατε;). Όμως η μπογιά του έμεινε καβάτζα. Άρχισε να γράφει ο ίδιος το πανώ, αλλά μετά οι αλλοδαποί εξεγέρθηκαν, (φωτιά στα μπατζάκια μας που κακό χρόνο να χουν πασχαλιάτικα!) και έφυγε άρον άρον αφήνοντας το καλύτερο τσιράκι του, έναν Αλβανό που πριν είχε συμμετάσχει στην καταστολή της εξέγερσης αλλά μετά μαζεύτηκε μόλις πλακώσανε τα κανάλια, να τελειώσει τη συγγραφή του πονήματος.

Δεν το περίμενε ο αχαϊρευτος ότι ο Αλβανός με τα ορθογραφικά του λάθη θα οδηγούσε στο να αποκαλυφτεί η σκοτεινή ιστορία! Ως εκ τούτου προτιμώ την εκδοχή ε). Δεν είναι ό,τι ακριβώς περιγράφω αλλά είναι πιο κοντά από τα άλλα

gremiii said...

Α... τόρα τω κατάλλαβά!
Να σου πό τειν αλίθια, νομίζω ώ,τι φτέυ τω γ).
Τω ρίμα καταίχει διαβώιτι θαίσι στην ελινικί γλόσα.
Κυρίος, τω γλιψε, σκιψε, πλέροσαι.
Χικ.

wert01gf said...

Ντο άλβα μπρέμπει να ίνε.
(Κάνω εντύπωση έτσι, σωστός;!)
Βάσκες, τέλειο post!;)

Βάσκες said...

@jimmy

Στην υγειά σου ρε συ! Χικ.

@hnioxos

Το ταξιδάκι στην Αθήνα σου έδωσε έμπνευση. Εύγε.

@gremii

Υπάρχει διαφορά στα τρία ρήματα. Γλύψε εσύ, εμένα. Το ίδιο και το πλέρωσε. Το σκύψε το κάνεις μόνη σου (και εγώ έρχομαι για το πάρτυ).

Τρομάρα μας.

@wert01gf

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Η άλφα εκδοχή μου αρέσει καλύτερα από όλες. Σωωστ. Θενξ.

Laplace said...

ψειφοιζο τω γ..
:P :P

Βάσκες said...

Πως φαίνεται το νεαρόν της ηλικίας. Ξέρει και το εκπαιδευτικό σύστημα.

;)