Wednesday 16 April 2008

Παγκοσμιοποίηση της πείνας

Τώρα που με έπιασε με τα άρθρα, θα σας στείλω προς την μεριά του George Monbiot.

Δεν πρέπει να έχετε παράπονο, όλο άσχετα σας στέλνω, είμαι το βαριετέ του μπλόγκινγκ. :)

Επειδή είναι πάλι στα Αγγλικά, θα κάνω μια μικρή σύνοψη, αλλά και ελπίζω να θέσω και κάποιες άλλες παραμέτρους.

Ο Monbiot, που έχει ένα κριτικό μυαλό, και δεν φοβάται να πάει κόντρα σε ιδεολογικούς φίλους του όταν τα γεγονότα και η λογική το επιβάλλουν, είχε έρθει σε ρήξη με τους πράσινους πριν από χρόνια επειδή τόλμησε να πει πως τα βιοκαύσιμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, κυρίως λόγω της δημιουργίας ανταγωνισμού μεταξύ φαγητού και καυσίμου, αλλά και γιατί αυξάνουν τους ρυθμούς εκχέρσωσης και καταστροφής των δασών (κυρίως τροπικών rainforests σην Ινδονησία). Όσο για το πρώτο, σε περίπτωση ανταγωνισμού, ξέρουμε ποιος έχει την μεγαλύτερη αγοραστική ικανότητα και θα προτιμηθεί, ο φτωχός που πεινάει ή ο πλούσιος με το αυτοκίνητο.

Εδώ επανέρχεται στο θέμα λόγω της κρίσης της αύξησης της τιμής των σιτηρών και του ρυζιού.

Δεν θα κουράσω. Οι κύριοι λόγοι είναι (χωρίς συγκεκριμένη σειρά), αύξηση τιμής πετρελαίου - πρωταγωνιστεί η αύξηση της ζήτησης από Κίνα-Ινδία), αύξηση ζήτησης τροφής - και εδώ η αλλαγή της ζωής και διατροφής των αναπτυσσόμενων χωρών πρωταγωνιστεί -, ανταγωνισμός από βιοκαύσιμα, κλιματικές αλλαγές (άσχημα καιρικά φαινόμενα).

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Amartya Sen (αν δεν κάνω λάθος) έχει αποδείξει πως κάθε καταστροφή από έλλειψη τροφής στο παρελθόν, δεν οφειλόταν σε μειωμένη παραγωγή, αλλά σε αδυναμία διανομής της τροφής. O Monbiot με αυτό το άρθρο μας το ξαναδείχνει.

Αυτό όμως που εστιάζει με αυτό το άρθρο είναι η διατροφή μας. Αν οι αναπτυσσόμενες χώρες αρχίσουν να τρώνε όπως εμείς τότε δεν έχουμε καμμία ελπίδα. (Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα, σκεφτείτε όλοι οι Κινέζοι να αρχίσουν να πετάνε Pampers).

Αντίστοιχα όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και την δυτική δίετα. Για λόγους υγείας αλλά και για λόγους σχετιζόμενους με την πείνα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Όχι να λέμε τι τρομερή είναι η μεσογειακή δίαιτα, καθώς χλαπακιάζουμε το τέταρτο σουβλάκι.

Αν διαβάσετε μπορείτε να δείτε σε τι μονοπάτια (σουρεαλιστικό το χαρακτηρίζει ο ίδιος) μπορεί να οδηγήσει το νήμα της λογικής σκέψης όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά θέματα.

Για να δούμε όμως πως όλα είναι συνδεδεμένα ας δώσω κάποια άλλη παράμετρο.

Υπάρχει η έννοια του εικονικού νερού (virtual water). Για παράδειγμα, 1 κιλό βοδινού κρέατος χρειάζεται 13,5 κυβικά νερού για να παραχθεί ενώ 1 κιλό χοιρινού μόνο 4,6. Άρα, η δίετά μας επηρεάζει την παγκόσμια κατανάλωση νερού. Ακόμη όμως, η εισαγωγή κρέατος μειώνει την κατανάλωση νερού κατά το αντίστοιχο ποσό στην χώρα που εισάγει, και μπορεί να δώσει λύσεις σε περιοχές με έλλειψη νερού.

Αλλάζοντας λοιπόν την δίετα βοηθάμε και προς την κατεύθυνση της κατανάλωσης νερού, μειώνοντας την πίεση σε ένα πρόβλημα που θα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό.

Οι χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία οι οποίες ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια συνειδητές πολιτικές μείωσης της εξάρτησης από το νερό, μειώνοντας τις εξαγωγές καρπών και αυξάνοντας τις εισαγωγές κρέατος βοηθούν στην κατεύθυνση της ειρήνης στην περιοχή.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην περιοχή είναι και η έλλειψη νερού. Η κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν για παράδειγμα, έχει και αυτό τον λόγο. Μειώνοντας την εξάρτηση σε νερό, το Ισραήλ έχει την δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς να ζητάει ολοένα και περισσότερους τοπικούς πόρους με προφανείς επιπτώσεις.

Τέτοιου είδους πολιτικές, πέρα από ιδεολογικές διαφορές και το αέναο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, βοηθούν στην πράξη την λύση των τοπικών διαφορών.

Αυτές οι λίγες σκέψεις για ένα μεγάλο θέμα.
Blogged with the Flock Browser

13 comments:

Prince Of The City said...

Ωραίο αρτίκλειο αδερφέ!

Ετσι σε θέλουμε, βαριετέ!

Anonymous said...

Ντροπή...! Απο δώ το πάτε απο εκεί το φέρνετε πάλι στο ίδιο καταλήγετε!!!

Σας καταγγέλλουμε δημόσια ώς εκφραστές του lobbying των μοσχαριών!

"Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Χοιρινών"!

wert01gf said...

Καιρό είχα να διαβάσω κάτι τόσο ενδιαφέρον!

sylfaen said...

πολύ μου άρεσε.
Κι άλλα τέτοια!

Ασκαρδαμυκτί said...

Στους λόγους αύξησης των τιμών των τροφίμως να προσθέσεις και α) τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών (ξηρασίες κλπ) και β) την κερδοσκοπία!

Ο άλλος said...

Τα βιοκαύσιμα πάντως είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο εμφανίζεται ψευδώς ως λύση στο ενεργειακό. Στο Μεξικό , η τροφή των φτωχών το καλαμπόκι έγινε ξαφνικά απλησίαστο γιατί με το καλαμπόκι παρασκευάζονται βιοκαύσιμα. Ο Αμαζόνιος χάνεται για να φυτευθούν φυτά βιοκαυσίμων. Και όλα αυτά βεβαίως υπό την εποπτεία των νέων καρτέλ. Στην Ελλάδα υπάρχειένα φτηνό φυτό για βιοκαύσιμο το γαιδουράγκαθο. Δεν το έχει ακούσει κανένας. Δεν πρόκειται τα καρτέλ να αφήσουν να αναπτυχθούν παράλληλες "δραστηριότητες"

Βάσκες said...

@gothangel No problem.

@anonymous Pigs of the world unite!

@wert01gf, sylfaen Ευχαριστώ

@ασκαραμυκτί Τον λόγο των κλιματικών αλλαγών τον έχω ήδη γράψει (δες πιο πάνω). Αν όμως διαβάσεις το άρθρο του Monbiot θα δεις πως φέτος είχαμε 5% μεγαλύτερη παραγωγή τροφής παρά τις ξηρασίες κτλ. Άρα το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί. Η κερδοσκοπία είναι πράγματι πρόβλημα. Στην πραγματικότητα ο όρος κρύβει τους μηχανισμούς αγοράς και άρα είναι πλήρως αδόκιμος. Απλώς οι δυνάμεις αυτές είναι απρόσωπες και άρα δύσκολα κατανοητές. Έτσι προτιμούμε να δώσουμε ανθρώπινη υπόσταση στις δυνάμεις αυτές προσθέτωντας τους σκοπιμότητα - την κατεξοχήν ανθρώπινη ιδιότητα. Hence κερδοσκοπία.

Μεγάλη κουβέντα ξεκίνησες, με δυο λέξεις. Είναι χάρισμα.

@ο άλλος

Πράγματι τα βιοκαύσιμα είναι ψευδολύση. Η μάλλον, οι λύσεις δεν είναι ποτέ απλές και μονοσήμαντες. Λύνουν κάποια προβλήματα δημιουργώντας άλλα σοβαρότερα.

Σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό που περιγράφεις για το Μεξικό.

Αυτή την στιγμή γίνονται έρευνες σε όλο τον κόσμο (μάλιστα ξέρω και Έλληνα ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης) για τα λεγόμενα δεύτερης γενιάς βιοκαύσιμα. Αυτά θα γίνονται από την φύρα την φυτικής ύλης, π.χ. τα σπασμένα κλωνάρια των καλαμποκιών και γενικά τα βιο-απόβλητα των διαδικασιών παραγωγής τροφής. Σε πρώτη φάση ακούγεται καλό αφού θα σταματήσει ο ανταγωνισμός τροφή ή καύσιμα. Αυτό όμως που θα γίνει είναι να εξαφανιστούν τόνοι αποβλήτων που τώρα χρησιμοποιούνται για λίπασμα απλώς με το να αφήνονται στα χωράφια. Έτσι αυτά θα γίνουν φτωχότερα και θα χρειάζονται περισσότερα χημικά λιπάσματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα χαοτικά συστήματα, που λένε και στα μαθηματικά, αυτά έχουν.

Unknown said...

Στο απέναντι μου σπίτι μένουν δύο γιαγιάδες χοντρές σαν ελέφαντες. Κάθε βράδυ πλένουν με επιμέλεια (χειμώνα-καλοκαίρι) όχι την αυλή όχι. Τον δρόμο έξω από το σπίτι. Υποθέτω ότι οι γιαγιάδες για να έχουν αυτά τα κιλά κάτι παραπάνω κατεβάζουν από ένα βόδι την ημέρα. Σύμφωνα όμως με έρευνες, αυτές είναι προκομμένες και καλές νοικοκυρές κι εγώ που μετράω το νερό ακόμα και στο πότισμα ανεπρόκοπη. Είμαι σε δίλημμα καταλαβαίνετε Βασκες. Δεν τρώω και βόδια βλέπετε..

Βάσκες said...

χε χε χε έσκασα στα γέλια.

Laplace said...

πολυ ενημερωτικο φιλε..
δηλ αν ξεκινησουν κ οι αλλοι αν τρωνε ασν κ εμας,ζητω που καηκαμε..

Βάσκες said...

Όπως τα λες.

hnioxos said...

Η παραγγελιά είναι έτοιμη, τώρα είναι η σειρά σου, χεχε

Βάσκες said...

Ηνίοχε, όπως σου είπα επιφυλάσσομαι.