Monday, 14 April 2008

Σχολείο μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Θέλω να σας δείξω το εξής άρθρο για ένα σχολείο στην Μ. Βρεττανία (Hertfordshire).

Δυστυχώς είναι μόνο για αγγλομαθείς.

howe-dell-interseasonal-heat-transfer.jpg


Πρόκειται για ένα σχολείο που χτίστηκε όχι μόνο για να κάνουν οι μαθητές μάθημα, αλλά και για να είναι ένα κτήριο-μοντέλο που χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνικές για την δημιουργία ενός κτηρίου μηδενικών εκπομπών του θερμοκηπίου.

Άλλη μια σύγκριση που αναδεικνύει, την μιζέρια, την μικρότητα, την ασημαντότητα των θεμάτων που μας απασχολούν, και την ακόμη μικρότερη απάντηση που δίνουμε απέναντί τους.

Το αρχαίο πνεύμα αθάνατο ξέρουμε να το υπηρετούμε με τελετές, την ίδια ώρα που στην καθημερινότητά μας δεν είμαστε καν πίσω. Είμαστε ανύπαρκτοι.

Ας ξεκινήσουμε με το να αντιγράφουμε τα καλύτερα των ξένων (αντί να αντιγράφουμε τα χειρότερα τους - τις διάφορες reality εκπομπές για παράδειγμα). Δεν είναι ντροπή.

Ας ανδρωθούμε αντιγράφοντας, και όταν αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, μπορεί και να αρχίσουμε να καινοτομούμε.
Blogged with the Flock Browser

13 comments:

nelly said...

"IHT is more expensive to install...
The project was costly, and required early planning"

words are trivial...
words are very unnessecary...
they can only do harm...

nelly said...

unnecessary
(συγγνωμη,ο δαιμων του τυπογραφειου)

hnioxos said...

Η αλήθεια είναι ότι η Αρχιτεκτονική και οικολογική σχεδίαση σε δημόσια κτήρια έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η δεκαετία του 70 τα κατάπιε όλα στο διάβα της.
Βέβαια δεν είναι όλα υπέροχα εις την Εσπερίαν. Στην Αυστρία στο Mozarteum στο Salzburg, όταν κατά τη δεκαετία του 80 έκαναν ανακαίνιση, έχτισαν εσωτερικά τους τοίχους με αμίαντο(!!).
Αποτέλεσμα βέβαια ήταν να το γκρεμίσουν και να το ξαναφτιάξουν αφού έβγαλαν το καρκινογόνο υλικό. Οι μαθητές όμως έκαναν ένα ολόκληρο χρόνο μαθήματα σε αυτό το κτήριο με τον αμίαντο.

Κατά τα άλλα έπαιξα κι εγώ το παιχνιδάκι σου, ακάλεστος μεν αλλά μου άρεσε και είπα να δοκιμάσω...

squarelogic said...

Science fiction αυτά για την Ελλάδα φιλε Βάσκες...
Τετοιους φιλόδοξους στόχους (Μηδεν.εκπομπες καυσαερίων)δεν θέτουμε δώ.Το πιο φιλόδοξο θα ήταν να τεθεί ένας προσιτός στόχος ολοκληρωσης ενός ακόμα τσιμεντένιου κουτιού που να μην μπάζει νερά στην πρώτη βροχή.Αλλωστε εδώ είμαστε οπαδοί της προσιτής Οικολογίας,αυτής που γίνεται στα λόγια...

wert01gf said...

Έχουμε ακόμα δρόμο. Ακόμα δεν έχουμε ενσωματώσει την "ενεργειακή ταυτότητα" των κτιρίων στα σχέδια (κανόνας της ΕΕ από το 1995, αν δεν κάνω λάθος) και πληρώνουμε πρόστιμο γι' αυτό κάθε χρόνο. Καλή μας τύχη..

Laplace said...

k emeis akoma exoume sxoleia apo dekaetia 30...

Βάσκες said...

@nelly Έχεις δίκιο, το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας αλλά τα μοντέλα είναι για να δοκιμάζεις πράγματα ώστε να τα φέρεις σε λογικό κόστος.

@ηνίοχος Δεν είμαστε μόνο εμείς τέρατα είναι αλήθεια...

@squarelogic Οικολογία του Asimov λοιπόν.

@wert01gf Εδώ τυπικά, αναγκάζουμε τα σπίτια να έχουν μελέτη για φυσικό αέριο ακόμη και εκεί (στο χωριό μου στα 1200 μ. π.χ.) που δεν θα πάει ποτέ.

@laplace78 Εννοείς έχουμε από το 2030; Terminator schools?

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε πραγματικά την σωτηρία του πλανήτη : http://www.vhemt.org/

Penthesila said...

εδω εμεισ εχουμε ταξεις σε κοντεϊνερ θερμοκηπια!οσο για το να αντιγραψουμε κατι καλο δε μπορουμε θελει κοπο!ο,τι μλκ ομως δουμε πεταμε την σκουφια μας!

Unknown said...

Οκ, εγώ θα πάω πάσο στο ότι δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσουμε και να ξαναφτιάξουμε κτήρια σαν αυτό. Ομως, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τα υπάρχοντα κτήρια μας να λειτουργούν πιο "φιλικά" προς το περιβάλλον. Π.χ. αν κάνουμε τον κόπο να παρατηρήσουμε μονάχα που είναι η δύση και που η ανατολή και ανοιγοκλείνουμε ανάλογα με την εποχή τα τζάμια και παραθυρόφυλλα μειώνουμε στο μισό την χρήση κλιματιστικών και άλλων θερμαντικών συσκευών. Αυτό όμως προϋποθέτει από μας μια στοιχειώδη ενασχόληση, που πανάθεμα κι αν έχω συναντήσει έναν που να αποφασίζει να την διαθέσει. Μπορούμε δηλαδή να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον αλλά στην πραγματικότητα βαριόμαστε.

Βαριόμαστε δε, ακόμα και να καταλάβουμε ότι η κατάχρηση ρεύματος οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές αερίων από τα εργοστάσια παραγωγής τους. Βαριόμαστε να αντιληφθούμε την αλυσίδα. Γι' αυτό και φωνάζουμε προς τα πάνω, αλλά στα καθ'ημάς, πατάμε εύκολα το κουμπάκι του κλιματιστικού το καλοκαίρι, ενώ πιθανότατα αρκεί να ανοίξουμε δύο παράθυρα δημιουργώντας ρεύμα..

gremiii said...

Σχολεία που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έφτιαξαν. Σχολεία για να αντιμετωπίσου το φαινόμενο της πλανητικής σκίασης όμως;
(http://en.wikipedia.org/wiki/
Global_dimming)

Πολλά ζητάω, ε;

Βάσκες said...

@πίσσα Πρόσφατα έχασα την ευκαιρία να γραφτώ στο κίνημα. Κρίμα. Σε μια άλλη ζωή.

@penthesila Πες το ψέματα...

@isis Πράγματι. Ασχολούμαστε μόνο με την βολή μας. Σαν άνθρωποι. Αλλά και σαν Πολιτεία δεν πάμε πίσω. Δεν μπορούμε να βάλουμε στον ΓΟΚ υποχρέωση για ενεργειακές μελέτες για παράδειγμα.

@gremiii Το προχώρησες πολύ! Δεν κάνει κακό όμως. Καμμιά φορά η ουτοπία είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική.

Laplace said...

xaXAXA oxi file,apo 1930