Tuesday 19 February 2008

Δικαιώματα

Αγαπητέ μου συμπολίτη,

Δεν σου ζητώ να αγοράζεις ακριβότερα προϊόντα γιατί είναι οικολογικά, βιολογικά ή απλώς καλύτερα για την υγεία και τον πλανήτη.  Καλό θα ήταν να το έκανες αλλά δεν μπορώ να το περιμένω από τον μέσο Έλληνα, όταν το άγχος της επιβίωσης δεν το έχει ξεπεράσει.

Θυμίσου όμως πως μεσο-μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα της χειροτέρευσης της ποιότητας ζωής (χειρότερος αέρας στα πνευμόνια, περισσότερες χρόνιες ή σοβαρές ασθένειες, υποβάθμιση του περιβάλλοντος) θα τις υποστείς εσύ.  Οι πλουσιότεροι έχουν τον τρόπο να κλείνονται στα spa και στα club τους, στους μαντρότοιχους περιστοιχισμένοι από δέντρα και να γλυτώνουν αρκετά από τα προβλήματα αυτά.

Αν προσπαθήσεις λίγο περισσότερο, λοιπόν, εσύ θα κερδίσεις περισσότερο.

Δεν σου ζητώ να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ακόμη και αν δεν έχουν κόστος, όπως το να μην πετάς πλαστικά άσκοπα ή να ξαναχρησιμοποιείς τις πλαστικές σακούλες μέχρι να σκιστούν (πηγαίνοντας στο supermarket και στην λαϊκή με τις δικές σου σακούλες).  Καταλαβαίνω πως η πίεση της καθημερινότητας καταβάλει και δυσκολεύει, και πως ο μέσος άνθρωπος θα διαλέξει την ευκολία από την συνεχή προσπάθεια.

Σκέψου όμως πως με λίγες έξυπνες κινήσεις μπορείς να συνδυάσεις την ευκολία με το καλό αποτέλεσμα.  Βάλε κάποιες σακούλες στο αυτοκίνητο ώστε αν ξαφνικά σταματήσεις στο supermarket να μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Φτιάξε μενού για την εβδομάδα ώστε να αγοράσεις τα πράγματα που χρειάζεσαι και να μην σαπίσουν στα ράφια και στο ψυγείο.  Είναι κρίμα όχι μόνο για τα λεφτά σου αλλά και για τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και την προσπάθεια των ανθρώπων που μόχθησαν για να τα καλλιεργήσουν. Είμαι σίγουρος πως μπορείς να βρεις άλλους τρόπους και τα παραπάνω παραδείγματα τα δίνω μόνο ως έναυσμα για σκέψη.

Αυτό που σου ζητώ όμως είναι να αναγνωρίζεις την προσπάθεια των άλλων.  Δεν μπορεί να πηγαίνω εγώ με την σακούλα στην λαϊκή και να με κοροϊδεύεις.  Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η προσπάθεια αυτή ενώ γίνεται από λίγους, έχει αποτελέσματα που μοιράζονται σε όλους. Ακόμη και σε σένα.  Άρα θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων για αυτή.

Μόνο τότε σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να γκρινιάζεις για την ανικανότητα του κράτους, για την γενική ασυδοσία, για την ατιμωρισία, για την έλλειψη νόμων, ή την ύπαρξη νόμων και την έλλειψη αστυνόμευσης.

Μόνο όταν εσύ έχεις εκπληρώσει το ελάχιστο των υποχρεώσεών σου μπορείς να ζητάς - ακόμη και τα αυτονόητα - από τους άλλους.

Blogged with Flock

9 comments:

Waldorf said...

ε οχι και να μην σε κοροιδευω που πας με τις παλιες σακκούλες στη λαικη, καρμιρη ε καρμιρη... ενω εγω που οταν παω supermarket παιρνω και 5-6 σακκούλες εξτρα μηπως και ποτε ξεμείνω και δεν ξερω τι να κανω (?) ειμαι αρχοντας...

subir said...

Καλώς σε βρήκα.το post σου είναι για μένα πολύ καίριο και με βρίσκεις και ταυτόσημο μαζί του.Μια που πέρασες από τα μέρη μας και , επείδη μια παρέα έιμαστε στην τελική , μου επιτρέπεις να σε κάνω add.c u round here

Βάσκες said...

@kostast

:))

@subir

Όλοι μια παρέα είμαστε. Όπως το λες.

Anonymous said...

βάσκες, το να περιμένουμε οικολογική συνείδηση από τους σημερινούς Έλληνες άνω των 20 είμαι μάλλον μια ουτοπία. Νομίζω ότι στα σχολεία γίνεται κάποια δουλειά, αλλά θέλει προσπάθεια, συζήτηση και συνεχή ενημέρωση για να γυρίσει το μυαλό του Ελληνάρα. Στην περιοχή μας βάλανε μπλε κάδους για ανακυκλώσιμα σκουπίδια, αλλά προς το παρόν τον χρησιμοποιώ εγώ κι ένα μαγαζί με οικολογικά προϊόντα, το οποίο ρίχνει χύμα τα χάρτινα καφάσια του...έτσι χωρίς πρόγραμμα δηλ.

Βάσκες said...

@Dora

Έχεις δίκιο. Από την άλλη, το χειρότερο είναι πως τα σκουπίδια που βάζεις στον μπλε κάδο σου, δεν ανακυκλώνονται αλλά πάνε μαζί με τα άλλα στην χωματερή. Οπότε ακυρώνεται κάθε προσπάθειά σου.

:(

Waldorf said...

Κατσε ρε βασκεζ, δηλαδη πως το λες αυτο τωρα. Το ξερεις ή ειναι urban myth. Γιατι εγω δεν ξερω κατι τετοιο. Μπορει κομματια της ανακυκλωσημης υλης να ειναι προβληματικα (βλεπε γυαλι) αλλα δεν σημαινει οτι δεν γινεται κατι. Στο αλουμινιο ας πουμε και το χαρτι γινεται κατι. Οχι οτι θα μπορούσε αλλα γινεται. Και βασικά γίνεται γιατι υπάρχει ζήτηση για αυτη την "πρωτη υλη". Ενω στο γυαλι δεν υπαρχει τίποτα...

Βάσκες said...

Ορίστε ένα ποστάκι που κάνει μια καταγγελία για τους μπλε κάδους. Δεν είναι σωστά τεκμηριωμένη αλλά πιστεύω πως ισχύει.

Να όμως ένα παλαιότερο άρθρο που είναι πιο αισιόδοξο.

Επίσης υπάρχει η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετική ερώτηση βουλευτή που το αρνείται.

Τέλος σας αφήνω με το λινκ της ΕΕΑΑ, της επίσημης εταιρίας που είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Δεν βρήκα εκεί κάποια σχετική πληροφορία άλλα ίσως να μην έψαξα αρκετα.

Kwlogria said...

Έχεις τόσο δίκιο, αλλά έχω την εντύπωση πως μόνο άμα τους πλακώσει στο ξύλο κάποιος θα καταλάβουν.. Πόσο λυπηρό είναι αυτό;... Αααχχ.. νεοέλληνες. Τα 4Χ4 και η χλιδή τους λείπει.

Βάσκες said...

Το θέμα της βίας και κατά πόσον νομιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλο για κουβέντα...