Friday, 15 February 2008

Το σπρώξιμο

Ήταν εργάτρια.  Έπιανε πηλό και έφτιαχνε καρέκλες, τραπέζια και ράφια.  Χαιρόταν να τα βλέπει να είναι σταθερά, να αντέχουν, να στηρίζουν.  Ήταν ποιητής.  Έπιανε πηλό και έφτιαχνε πουλιά, ήλιους, βιβλία.  Χαιρόταν να τα βλέπει να πετάνε, να γελάνε, να ταξιδεύουν.

Αυτή, δούλευε στις σχέσεις της.  Τις έπαιρνε από μικρό πουλάκι και τις τάιζε νερό και σκουληκάκια μέχρι να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.  Χαιρόταν να τις βλέπει να μεγαλώνουν και να περπατάνε μόνες τους. Αυτός, δεν άντεχε τις σχέσεις που θέλανε δουλειά.  Τις ήθελε σαν έτοιμο αετό, να κάθεσαι ανάμεσα στα φτερά του και να υπάρχει χώρος και για άλλον.  Να πετάς πάνω από τα σύννεφα και να σου έρχονται δάκρυα στα μάτια από τον αέρα.

Τους κοίταζα από ψηλά και ήθελα να φωνάξω πως θέλει προσοχή.  Τα ράφια κάνουν παρέα με βιβλία.  Τα βιβλία όμως, με άλλα βιβλία.

Ενώθηκαν ξαφνικά.  Είχαν και οι δυο λίγη μυωπία που δεν βοηθούσε να διακρίνεις καθαρά.  Νόμιζαν πως βρήκαν το ταίρι τους.  Ενώθηκαν σαν τους πρωτοανθρώπους του Αριστοφάνηּ· μια ρόδα που κυλάει με τέσσερα πόδια και χέρια.

Κυλούσαν με ορμή και πήγαιναν παντού.  Ζαλίζει όμως αυτό.  Τελικά, όταν μας έκοψαν στα δυο, κοπήκαμε πραγματικά.  Δεν είναι στην φύση μας να είμαστε ενωμένοι, όσο και να νομίζουμε το αντίθετο. Όσο και αν το ψάχνουμε μια ζωή.

Η εργάτρια δεν άντεχε που δεν σταματούσαν και λίγο να ξαποστάσουν.  Ο ποιητής δεν άντεχε που μόνο κυλούσαν και δεν πετούσαν καθόλου.

Αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν για μέρες.  Μετά σιωπή.  Τέλος ένα δυνατό σπρώξιμο - γιατί ο νους πάει πάντα στη γέννα; - και έσπασαν στα δύο.

Μ' ένα αναστεναγμό, αυτή κάθισε στην πρώτη καρέκλα που είδε. Με μια λάμψη στα μάτια, αυτός πιάστηκε απ'τα πόδια του πρώτου αετού που πέρασε.

Blogged with Flock

10 comments:

kostast said...

ομορφο κείμενο. Παρασκευιάτικο.

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

Άμα είναι Παρασκευή και είμαστε χαλαροί στην δουλειά......!

Dora Tsirka said...

To Ρόδο ξέρει να βρίσκει :)

Βάσκες said...

@Kostast, Πισσα και Πουπουλα
Η Παρασκευή βοηθάει πάντα. Ευτυχώς για την ισορροπία υπάρχει και η Δευτέρα.

@dora tsirka
Είναι όμορφο το ρόδο, όμορφα και τα αγκάθια του.

NIEMANDSROSE said...

Βάσκες, θέλω να σου κάνω μια φιλοφρόνηση αλλά εσύ μπορεί να το πάρεις σαν ειρωνεία. Αλλά έχω εμπιστοσύνη πως ξεχωρίζεις τα αγκάθια από τα φύλλα.

Η ιστορία σου είναι πολύ γαμάτη, σαν ολντμποϋική!

Βάσκες said...

Ευχαριστώ, όμορφο ρόδο για την φιλοφρόνηση που αν ξεχώρισα καλά είναι στην δεύτερη παράγραφό σου. ;-)

Σιρουσλι, μου δίνει πολύ κουράγιο στα πρώτα μου βήματα και είναι ανεκτίμητη η βοήθειά σου.

Βάσκες said...

Α! Επίσης, θεωρώ τον ολντμπόι μπλογκοπατέρα μου όπως θα κατάλαβε όποιος διάβασε το αρχικό μου ποστ.

Διπλή η φιλοφρόνησή σου λοιπόν, και σε ευχαριστώ.

NIEMANDSROSE said...

Το έχω διαβάσει το πρώτο σου ποστ. Μπορείς πια να του κάνεις και αφιερώσεις "συ μου χάραξες πορεία" και τα σχετικά. :)

disa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

鹹濕,電影網,電影,南方澳海鮮,鳩之澤溫泉,仁山植物園,翠峰湖,運動公園,神木園區,五峰旗瀑布,宜蘭酒廠,羅東運動公園,新寮瀑布步道,林美石磐步道,松羅國家公園,礁溪溫泉,蘇澳冷泉,烏石港賞鯨,網頁,紋舞,口爆,礁溪公園,武暖石板橋,蘭花園,砲台山,鳩之澤溫泉,龜山島,猴硐瀑布,冬山河,梅花湖,吳沙故居,四區野溪溫泉,水鳥保護區,梵梵溫泉,神木園區,牧野渡假村,初鹿牧場,澄清湖風景區,園藝休閒廣場,藤枝國家森林,小崗山,十坑溫,平成砲台,少年溪風景區,國父紀念館,阿公店水庫,甲仙化石館,佛光山,茂林,八仙洞,知本,池上蠶桑休閒農場,金崙溫泉,石雨傘,三仙台,觀光果園,自行車道,親水公園,東河休閒農場,利吉月世界,鳳山寺,鼻仔頭,冷泉公園,傳統藝術,大溪蜜月灣,仁山植物園,運動公園,武荖坑風景區,五峰旗瀑布,親水公園