Tuesday 14 October 2008

Πρωτοπόρο πακέτο από την Κυβέρνηση

Μετά από την Σύνοδο του Παρισίου στην οποία αποφασίστηκε η συντονισμένη προσπάθεια των κρατών για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η κυβέρνηση προχωράει σε μια πρωτοποριακή κίνηση η οποία αναμένεται να αντιγραφεί από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τις ασφαλέστερες των πληροφοριών, ο κ. Αλογοσκούφης θα ανακοινώσει αύριο την εγγύηση των δανείων από το Δημόσιο.

Οι τελευταίες πινελιές του σχεδίου μπήκαν σε συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου στην οποία παρέστησαν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργος Εθνικής Οικονομίας και στενοί συνεργάτες.

Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει την πλήρη εγγύηση - χωρίς κανένα όριο - όλων των δανείων. Οι τράπεζες θα μπορούν να στηριχτούν στις προϋπολογισμένες χρηματοροές με αποτέλεσμα την αυξημένη εμπιστοσύνη στα στοιχεία του ενεργητικού τους και στην ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες. Αυτό με την σειρά τους θα τους επιτρέψει να δανείσουν στην διατραπεζική αγορά ώστε να επιτραπεί η σύναψη περισσοτέρων δανείων και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία - στα πρότυπα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) - στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την συνέχιση της αποπληρωμής των δανείων. Σημειώνεται πως δεν θα υπάρχει εξαίρεση στην εγγύηση - θα εγγυηθούν στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια όπως και τα δάνεια των πιστωτικών καρτών.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα εντοπίζει τα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους και θα τους αναγκάζει να πιάσουν δεύτερη δουλειά, να πιάσει και ο/η σύζυγος δουλειά σε περίπτωση που δεν δουλεύει, ακόμη και τα τέκνα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θα αγοράζει άλλα περουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και γενικότερα θα παίρνει όσα μέτρα χρειαστούν για να συνεχιστεί, πάσει θυσία, η αποπληρωμή.

Οι πρώτες αντιδράσεις των τραπεζών ήταν ενθουσιώδεις και οδήγησαν στην αύξηση του δείκτη των τελευταίων ημερών. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ήδη τράπεζες του εξωτερικού ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στην χώρα μας για να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Εξάλλου έκτακτη σύσκεψη κάλεσε ο κ. Paulson στην Ουάσινγκτον ώστε να μελετήσουν τα νέα δεδομένα και να ανακοινώσουν την Αμερικανική απάντηση στην κίνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Brown ανακοίνωσε την συσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει κατά πόσον είναι θεμιτή ανάλογη κίνηση από την Βρετανική κυβέρνηση αλλά και κατά πόσον είναι το μέτρο αυτό συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πρώτες αντιδράσεις λοιπόν, καταδεικνύουν την πρωτοποριακή φύση του εγχειρήματος και την εγγυημένη επιτυχία του.

Ας το ελπίσουμε για το καλό όλον μας αφού όταν κρυολογεί το Τραπεζικό σύστημα τότε όλη η Οικονομία έχει πνευμονία.
Blogged with the Flock Browser

6 comments:

Βάσκες said...

Χρωστάω, χρωστάω... Το ξέρω και ζητώ συγγνώμη. Απλώς έχω λόγους.

VAD said...

Εγώ να δεις!
Και μετά ...ξυπνήσαμε,ε!

Laplace said...

καλημερα φιλε..
κατηφορος λεμε

vasikos metoxos said...

Καλώς επανήλθες βάσκες. Εντάξει είπαμε να τους πάρουμε στο δούλεμα αλλά μάλλον έπρεπε να κρατήσεις για την πρωταπριλιά. Έξοχο σαν ιδέα. Θα το υιοθετήσει αμέσως ο Προβόπουλος και η Ένωση Τραπεζών. Σαν επέκταση θα δημιουργήσουν ένα νέο "Τειρεσία" για τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες, για να στέλνουν το ΣΔΟΕ να τους ενημερώνει ότι κακώς πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Όσοι αποφασίζουν και παραμένουν συνεπείς, θα "πιάνονται" από τον νέο Τειρεσία και θα στέλνονται για ένα τρίμηνο στην Μακρόνησο για να αποκτήσουν ελληνοπρεπή συνείδηση σε καιρό οικονομικής κρίσης.

. said...

'Αντε περαστικά τους!
Με τον απλό κόσμο όμως, όπως τον παππού που του κατάσχεσαν τη καρέκλα για χρέος 150 Ευρώ στη τράπεζα, τι θα γίνει; Θα ασχοληθεί κανείς;

Βάσκες said...

@vad Δεν έχουμε ξυπνήσει ακόμη φίλε...

@laplace78 Κατήφορος, φιλαράκο

@Βασικός Αν θέλουμε μπορούμε να το τραβήξουμε ακόμη παραπέρα... Καλή η συνεισφορά σου.

@ανασαιμιά Περαστικά μας θες να πεις. Με αυτόν ασχολήθηκαν τα εντυπωσιοθηρικά δελτία. Ο,τιδήποτε για φτηνή τηλεθέαση. Οι ίδιοι που φωνάζουν γιατί σωζουν τις τράπεζες είναι οι ίδιοι που θα φωνάζουν για τους μικροκαταθέτες μόλις κλείσει...