Wednesday 2 April 2008

Η αποτυχία

Έβαλε μπρός την μηχανή, ξεκλείδωσε την φάλκα, και κατέβηκε με γοργά βήματα στο αμπάρι. Άνοιξε το ψυγείο και άφησε την σακούλα με τον πάγο.

Έβαλε ένα ποτήρι ουίσκι, κι άλλαξε απ' τα βρεγμένα ρούχα του. Φόρεσε την νιτσεράδα καθώς άφηνε το μοναδικό παγάκι να λιώσει μέσα στο Cutty Sark. Του άρεσε πάντα να πίνει το ουίσκι με κρύο νερό ή αν δεν είχε, άφηνε ένα παγάκι να λιώσει. Το τσάι του - έτσι το έλεγε.

Μέτραγε τις αποστάσεις με τα μπουκάλια. Ρόδος-Αθήνα πέντε μπουκάλια. Στα νιάτα του δηλαδή, όταν έφερνε νοικιάρικα μόνος του, σερί.

Τα νιάτα του! Πριν εικοσιπέντε χρόνια είχε κάνει ράλι Αιγαίου μόνο με γυναίκες. Τότε! Όχι σήμερα ο Στρούζας που το πασάρει και για ιδέα του. Τι κάθεται και σκέφτεται τώρα. Πήρε το ποτήρι, και ανέβηκε στην κουβέρτα.

Η βροχή είχε κοπάσει λίγο. Δεν σταμάτησε εντελώς, αλλά χτυπούσε την θάλασσα με αργά, χοντρά, δάκρυα. Μαστίγωνε τα κύματα για να εξευμενίσει τον Ξέρξη, και αυτά, υπάκουα, είχαν καταλαγιάσει.

Έλυσε τις πριμάτσες, ανέβασε στροφές, και σαν βγήκε έξω από το λιμάνι, μάζεψε τα μπαλόνια.

Με καρφωμένο το τιμόνι ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την Βούλα, ήπιε μια τρίτη γουλιά απ'το ουίσκι και άφησε τις πρώτες σκέψεις να ξεφύγουν απ' το κλουβί του μυαλού του.

Γιατί;

Έζησε έκλυτον βίον που θα έλεγε ο Άνθιμος. Του ξέφυγε ένα πνιχτό γελάκι. Ίσως αυτό πληρώνει τώρα.

Είχε "βαφτίσει" κάθε σκάφος που ταξίδεψε. Τι γυναίκες είχαν περάσει από τα χέρια του, τι γαμήσια. Δεν τα έκοψε ούτε όταν παντρεύτηκε. Εντάξει τα ελάττωσε φυσικά. Δεν έχει νόημα αλλιώς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ φώναξε μέσα απ'τα στήθεια του. Έτσι έζησε. Η γυναίκα του έκανε τα στραβά μάτια στις ατασθαλίες του, αλλά μέσα της ήταν και αυτή ίδια με αυτόν. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν δεν νιώθεις τον άλλον, δεν μπορείς πραγματικά να δεχτείς την συμπεριφορά του. Δεν υπάρχει ανοχή στην διαφορετικότητα αν δεν είναι ήδη ταυτότητα.

Θα το άντεχε αν έκανε και αυτή τα ίδια; Εδώ που τα λέμε, δεν ξέρει αν έκανε τα ίδια. Δεν το συζητούσαν. Δεν είναι υποκρισία, όχι, δεν δεχόταν την κατηγορία. Δεν είναι υποκρισία να μην συζητάς ένα θέμα που ξέρεις πως υπάρχει. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν άρρητα. Από σεβασμό. Υποκρισία είναι να παίζεις θέατρο κοροϊδεύοντας το άλλο. Να βγαίνεις και να χαρακτηρίζεις πορνεία τις σεξουαλικές σχέσεις, ενώ κάτω από τα ράσα να τριγυρνάς με την καύλα να, έτοιμος να καρφώσεις το πιο κοντινό κωλαράκι.

Κατέβηκε να πάρει το μπουκάλι και λίγο πάγο και γέμισε άλλο ένα ποτήρι. Έβαλε τσιγάρο στο στόμα. Πρέπει να έχουν τρομερές θύελλες στην Κίνα - οι καλύτεροι αναπτήρες θυέλλης είναι πάντα made in China. Χα.

Γύρισε κατάορτσα και κατέβασε την μηχανή στις χίλιες διακόσιες στροφές. Πέρασε μπροστά από το τιμόνι, έβγαλε την σκότα από το ράουλο και πέρασε το μαντάρι.

Με κινήσεις αίλουρου έλυσε τις δέστρες από την μάτσα και έβγαλε την κουκούλα. Κατέβασε το μαντάρι τραβώντας το προς την βάση του καταρτιού. Η κίνηση αυτή το ξεκόλησε, και έτσι όταν γύρισε στο ράουλο δεν δυσκολεύτηκε να το βιράρει. Το πανί έπαιζε στον φρέσκο αέρα ακόμη και όταν φίρμαρε το μαντάρι. Comme il faut.

Πόδησε λίγο. Το πανί φούσκωσε και η υποπίεση άρχισε να δουλεύει. Πόδησε κι άλλο ξαναγυρίζωντας προς Βούλα. Χαλάρωσε το cunningham, ανέβασε στροφές, κάρφωσε το τιμόνι, κάθησε κάτω και ρούφηξε καπνό. Μέχρι να εκπνεύσει, το χέρι είχε βρει το ποτήρι χωρίς τα μάτια να χάσουν τον ορίζοντα - μαθημένα τα χέρια να βρίσκουν το ποτήρι όπου και αν βρίσκεται, όπως το λιοντάρι ξέρει καθε πέτρα κάτω απ'τα πόδια του μ' όλο που κοιτάει μόνο το θήραμα - και έπινε την πρώτη γουλιά.

Έπιανε έξι κόμβους.

to be continued...
Blogged with the Flock Browser

14 comments:

Laplace said...

πολυ καλο ειναι,για συνεχισε το φιλε..

wert01gf said...

Έτσι Βάσκες μου λεβέντη! Υπέροχο! ;)

sylfaen said...

Βαθιές ανάσες θάλασσας άνοιξαν τα ρουθούνια μου στην ανάγνωση σου.

Εεεετσι. Πες κι άλλα.

nelly said...

λοιπον,Βασκες,
θα σε παρακαλουσα θερμως την επομενη φορα που θα γραψεις κατι αντιστοιχο να δημοσιευσεις και ενα εγχειριδιο με πραγματολογικα σχολια καθως επισης και ενα λεξικο αγνωστων λεξεων.Διοτι αγαπητε μου δεν ειναι μονο η "φαλκα" και η "νιτσεραδα".Ειναι η "σκοτα" και το "ραουλο" και δε συμμαζευεται...μη με βαζεις να google-ιζω μεσημεριατικα...

Nomad said...

Περιμένω πότε θα μεγαλώσουν τα παιδιά για να βγούμε ξανά. Εχω αναλάβει το ρόλο της αγκυρας, ενίοτε και πριμάτσας όποτε βγαίναμε, με απόλυτη επιτυχία. Τώρα θα εχω επιπλεον και ρόλο νταντας. Ετσι είναι οι αποτυχημένοι πόρνοι: καταλήγουν με παιδιά κι αντί τσίβας το μπουκάλι που αναζητούν έχει κοκα-κολα (η κανένα γαλουτσίνο στην καλύτερη)
Κι επειδή καταλαβαίνω απ το κείμενο πως έχεις επίσης βγει, κάνε υπομονή 5-6 χρονάκια λεμε!
:)

(μαντάρι;; μα καταιγίδα είχε;;; αν ναι, τότε δεν είχε ποτήρι δίπλα αλλα μπουκάλι!)

Penthesila said...

Πριν συνεχισεις να πιω λιγο μια δραμαμινη γιατι οσο μ αρεσει να μαι μεσα της τοσο ζαλιζομαι οταν ειμαι πανω της...στη θαλασσα ,ναι?
(λες κατι ωραια ωρες ωρες...)την καλησπερα μου..

vasikos metoxos said...

Regatta Κανονική. Ωραίο.

ΥΓ Αναφορικά με τα σχόλια προτείνω να βάλεις και γλωσσάρι την άλλη φορά για τους αμύητους!

Anonymous said...

Όπως βλέπεις φίλε Βάσκες, οι μισοί πήραν χαμπάρι το κόλπο των ναυτικών να βαφτίζουν με άλλα ονόματα τα πράγματα και έτσι να τους δίνουν μιά αίγλη....(οι άλλοι μισοί το παίζουν μυημένοι και καλά...)
Πού πάς ρε θαλασσόλυκε του γλυκού νερού που επειδή βγήκες μιά φορά μέχρι την Αίγινα νομίζεις ότι έγινες Σεβάχ!!!

(Το κειμενάκι πολύ καλό, περιμένω να μάθω σε τί αφορά ο τίτλος).

zmacy55

Βάσκες said...

@laplace78, wert01gf, sylfaen

Θενξ

@nelly, vasikos metoxos

Δεν θα ήταν λίγο βαρετό αυτό;

@nomad

Όλα χρειάζονται: και οι άγκυρες και οι πριμάτσες και τα μαντάρια και οι μηχανές.

@penthesila

Δυστυχώς είναι κάτι ζαλάδες που δεν φεύγουν ποτέ.

@anonymous

Σταμάτησαν να βουήζουν τα αυτιά; Αν όχι μην βγεις στην θάλασσα, θα σε πειράξει.

;)

Βάσκες said...

A! @anonymous

Και εγώ είμαι περίεργος. Δεν ξέρω ακόμη!

gremiii said...

Εγώ πήρα μια πριμάτσα την έβαλα στον μασχαλόκορφο της μπουνάτσας, γεννήθηκε η αριβαρο-κατάσταση που εγκυμονεί πλείστους κινδύνους από το πέρα δώθε της σκούνας, αφού απλώσεις την πίσσα στο άλμπουρο και γίνεις ένα με τα φύκια.
Τα δίχτυα και τα σέβη μου.

Βάσκες said...

Έπιασες καλή ψαριά τουλάχιστον;

:)

Jimmy Rose said...

υπότιτλους πότε θα βάλεις? στο τέλος?

Βάσκες said...

Αν θέλετε, θα φτιάξω ένα γλωσσάρι στο τελευταίο.

Ψηφίστε με τα σχόλια.