Thursday 20 March 2008

Πείραμα σκέψης

Λέω να κάνουμε ένα πείραμα στην σκέψη μας, για να δούμε πόσο πολύ ο κόσμος που ζούμε είναι δημιουργημένος μέσα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά, κάποιος που μένει στο εξωτερικό μπορεί να το καταλάβει καλύτερα, όπως το καταλάβαινα με τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. Ερχόμουνα στην Ελλάδα, και η ενημέρωση του κόσμου ήταν τόσο μονόπλευρη, που όλοι είχαν τρελλά ομογενοποιημένες απόψεις, κάποιοες των οποίων έφταναν στην παράνοια. Θυμίζω πως υπήρχε η ελπίδα σε όλους, και η βεβαιότητα σε κάποιους, πως η στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς, ο μοναδικός στρατός στον κόσμο που είναι οργανωμένος ώστε να λειτουργεί χωρίς κέντρο αποφάσεων, θα κέρδιζε την μάχη με την Αμερική!

Έστω λοιπόν πως πείθουμε όλα τα μέσα ενημέρωσης, τηλεόραση και ραδιόφωνο, να αλλάζουν την ώρα κατά 30 δευτερόλεπτα κάθε μέρα π.χ. προς τα πίσω. Συντονισμένα, το ρολόι την πρώτη μέρα θα πάει μισό λεπτό πίσω. Ειδήσεις, η ώρα, οι εκπομπές· μισό λεπτό πίσω. Την επόμενη ένα, μετά ενάμιση κ.ο.κ.

Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα κράτη να λειτουργούν κανονικά.  Επίσης (εδώ δεν είμαι σίγουρος - μπορεί να πρέπει να το αλλάξουμε) ας αφήσουμε και την ώρα του τηλεφώνου να είναι σωστή.

Μετά από ένα μήνα τα ρολόγια όλων μας θα είναι 15 λεπτά πίσω.

Η θέση λοιπόν είναι, πως θα διορθώσουμε όλοι τα ρολόγια μας. Σιγά σιγά, μια ο ένας μια ο άλλος θα αλλάξουμε την ώρα και θα πηγαίνουμε 15 λεπτά πίσω. Σαν ένα ταγκό δύο ελεφάντων, απίθανο όσο και τρομακτικό, θα διορθώσουμε τα ρολόγια στο αμάξι, στο χέρι, στην κουζίνα, σε απόλυτο συντονισμό, όχι με την έννοια της ταύτισης αλλά μάλλον με αυτή της συγχορδίας, εκατομμύρια Έλληνες.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν, κάποιοι θα φωνάξουν χωρίς να ακουστούν στην αρχή, κάποιοι θα το καταλάβουν.  Στο τέλος, θα αποκαλυφθεί η απάτη και θα ασχολούμαστε με τα κίνητρά της.

Τότε θα αποκαλύψουμε το πείραμά μας για να μην στείλουμε ένα ολόκληρο έθνος στην παράνοια (και που είναι τώρα άραγε;).

Ο μόνος λόγος που θα αποκαλυφθεί είναι πως υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο αντικειμενικότητας στο πρόβλημα "Τι ώρα είναι".  Ακόμη και εκεί όμως, πιστεύω, ο κόσμος φτιάχνεται.

Τι να πεις με θέματα όπως ποια είναι η "ανθρώπινη" συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, τι πρέπει να κάνουμε με τους μετανάστες, αν οι Τούρκοι θέλουν να μας φάνε, ποιοι είναι πιο κακοί οι Ισραηλινοί ή οι Παλεστίνιοι, αν οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των λαοί.

Ξεκόλλα που λέει και η διαφήμιση.
Blogged with the Flock Browser

14 comments:

Prince Of The City said...

Φίλε τί έμπνευση ήταν αυτή...

wert01gf said...

Το 'χεις.
;>

Jimmy Rose said...

όποιος έχει ένα ρολόι, ξέρει πάντα τί ώρα είναι,
όποιος έχει δύο, δεν είναι ποτέ σίγουρος...
Αυτό για τα περί ελαχίστου επιπέδου αντικειμενικότητας στο πρόβλημα "Τι ώρα είναι".
υ.γ. δεν είναι δικό μου, κάπου αλλού το έχω διαβάσει...

Βάσκες said...

@jimmy rose

Πράγματι, αυτό το λένε οι Φυσικοί. Με ένα έχεις μια μέτρηση με δύο έχεις δύο και είναι αδύνατον να συμφωνούνε μεταξύ τους.

Έστω όμως με ένα ρολόι, έχουμε το ελάχιστο επίπεδο που λέγαμε.

Anonymous said...

ναι ναι, αυτό είναι, ανατρεπτικο στην σκεψη. Για πήγαινε το πιο πίσω (μπροστά?) όμως, η ελλάδα έχει και πολούς αλβανούς, οπότε σιγά σιγά η νεα ώρα θα μεταβεί σαν το πανάγιο φως και στην αλβανία, και λόγω της στενής σχέσης με τις γύρω αλβανικές χώρες(?!) σύντομα και πιό πέρα, η νεα ώρα θα φιγουράρει και στην νεα δημοκρατική μακεδονική σφολιάτα, και στο αλβανικό κόσοβο το οποίο δεν το αναγνώρισαν ακόμα όλες οι χώρες, και πριν το καταλάβεις θα το βάλουν και στο σύνταγμα τους οτι είμαστε νέα χώρα βασισμένη σε νέα πρότυπα και έχουμε νέες ιδέες και νέα ωρα, και πριν το καταλάβεις κι αυτό όλα τα βαλκάνια θα "κουρντιζονται" στο πριν μισαωρο νεοσήμερα...οι χώρες του νατο θα κοιτούν απο μακρία προβληματισμένες και αυτές για το πως θα συντονίζουν τους νεους βομβαρδισμούς και θα γινονται συναντήσεις επι συναντήσεων για το αν έχουν στρατιωτικό/τακτικό αβανταζ με το να βρίσκονται μιση ώρα πίσω απο τον δυτικό πολιτισμό, και που θα πάει θα υποκύψει όλος ο πλανήτης και θα συνχρονιστεί κε αυτός και τότε και μόνο τότε θα αποκαλυφθεί η θεωρία σου αληθινή και θα είσαι εσύ βασκες ο νέος μεσσίας, ο νέος μπινΛαντεν, ο νέος Rolex, o νεος official χρονογραφως των Ολυμπιακών, ο νέος πρωταγωνιστής στο ρεμεικ του Groundhog day, ο νέος obama, ο νεος τσίπρας, ο νέος δαλαι λαμα, ο νεος ΕΤ ο εξωγήινος...

Βάσκες said...

@kostast

Έσκασα στα γέλια. LOL

:)))))))))))

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

Ένα μόνο σημαντικό πρόβλημα!!!
Να σας δώ όλους να πείθετε τον Έλληνα στο ταμείο της εφορίας, της Τράπεζαςμ της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κτλ κτλ. ότι η ώρα σας είναι η σωστή!
Το όλο πείραμα θα αποτύχει επειδή όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα ανοίγουν με την παλαιά ώρα (άρα αργότερα) και θα κλείνουν με την νέα (άρα νωρίτερα)!
Βάσκες, συγχαρητήρια, εμπρός βάλε την σκέψη σου σε εφαρμογή ο μέγα ευεργέτη των απανταχού Δημοσίων υπαλλήλων! (Απορώ ειλικρινά πώς δέν το σκέφτηκε η ΑΔΕΔΥ)!!!

Nomad said...

Εξοχη σκέψη φίλε Βάσκες! Ακόμα και ως νοητικό πείραμα. Επίσης εξαιρετική η εμπνευση που εδωσες στον κωστα και στον πισσακαιπουπουλα

:)))))))))

nelly said...

Εκτος απο σοφος εισαι και δαιμονιος!Χμ!

Ασκαρδαμυκτί said...

Πάντως και τα διάφορα ... "κολλήματα" εξασφαλίζουν μιαν κάποιαν ψυχολογική ηρεμία! Κάποια καράβια προτιμούν τα λιμάνια απ' τα ανοιχτά πέλαγα...

Φαίδρα Φις said...

"αυτό το πτώμα είναι προβληματικό,δε στέκεται στη θέση του,συνέχεια αποδρά και μου χτυπά την πόρτα για καφέ"
για την περίπτωση που το πείραμά σου δεν έπεισε...

γεια

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΑ said...

diakopi gia diafimisis



To: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε μέσα από τα συνδικάτα μας. συμμετείχαμε στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των κλάδων μας κάναμε σαφές πως δεν θα αφήσουμε να περάσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει αγνοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν στον δρόμο στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Τετάρτης 19 Μαρτίου και προκαλώντας τελικά το λαϊκό αίσθημα.
Με αυτό το κείμενο στηρίζουμε την πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφίσματος και καλούμε την, τόσο σίγουρη για τον εαυτό της, κυβέρνηση να παγώσει την διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και να θέσει το νομοσχέδιο στην κρίση του λαού.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να έχει νικητή
κι αυτό είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.
Υπογράψτε απευθείας (online)
http://www.petitiononline.com/syn0803/petition.html
Κατεβάστε και τυπώστε το αρχείο pdf για συλλογή υπογραφών.

Ο άλλος said...

Το τρομερό είναι πως 11 εκατομμύρια έλληνες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την υποθετική ιστορία σου, λειτουργούν 15 λεπτά πίσω. Δεν έχω κλείσει ραντεβού με έλληνα ο οποίος να μην άργησε 15 λεπτά θεωρώντας πως ήρθε ακριβώς
Ναι, είμαστε θύματα του σχετικού κόσμου που δημιουργείται γύρω μας και ο οποίος όχι μόνο εμφανίζεται ως αντικειμενικός, αλλά μπορεί να γίνει κιόλας. Το φημολογούμενο, στην κοινωνία, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, την οποία διαμόρφωσε η φήμη.
Κλασσικό παράδειγμα τα ριάλιτι. Στην αρχή ο κόσμος τα έβλεπε ξέροντας πως είναι ριάλιτι. Τώρα όλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι σε ριάλιτι. Παίρνουν τηλέφωνα σε εκπομπές και βάζουν τον εαυτό τους ρε ρόλο ήρωα ριάλιτι.

Βάσκες said...

@ φαίδρα φις
Είναι κάτι πτώματα πολύ επίμονα.

@ Πολιτικολογια

Καλώς τον διαφημιστή

@ ο αλλος

Δίκιο...