Monday 17 March 2008

Γεωθερμία

Χρωστάω μια περιγραφή του πως λειτουργεί η γεωθερμία την οποία υποσχέθηκα στο σπιτόσκυλο.

Δεν έχω ακόμη προσωπική εμπειρία για το πόσο καλά λειτουργεί γιατί δεν έχω ακόμη μετακομίσει στο διαμέρισμά μου, αφού δεν έχει ακόμη τελειώσει. Έκανα όμως γεωθερμική εγκατάσταση και μπορώ στην θεωρία να εξηγήσω πως λειτουργεί.

Κατ'αρχήν κάποια βασικά για τα air condition.  Αυτά λειτουργούν με μια αντλία θερμότητας. Αυτό που κάνουν οι αντλίες αυτές είναι να ανταλλάσουν θερμοκρασία μεταξύ δύο κυκλωμάτων αέρα ή νερού.  Υπάρχουν λοιπόν δύο εξαρτήματα (ένα έξω και ένα μέσα στο σπίτι) τα οποία ρουφάνε αέρα, τον στέλνουν και τα δύο στην αντλία στην οποία ανταλλάσουν την θερμοκρασία τους, και τον επιστρέφουν πάλι πίσω (το μέσα πάει πάλι μέσα στο σπίτι και το έξω, έξω).

Όταν θέλουμε κρύο στο σπίτι, τότε παίρνουμε θερμό αέρα από μέσα και τον κρυώνουμε, και θερμότερο από έξω και τον ζεσταίνουμε.  Όταν θέλουμε ζέστη τότε παίρνουμε κρύο αέρα από μέσα και τον ζεσταίνουμε, και πιο κρύο από έξω και τον κρυώνουμε περισσότερο.

Η ενέργεια που κάνει όλο αυτό δυνατό, έρχεται από την αντλία (κομπρεσέρ) που είναι κρεμασμένη στον τοίχο και είναι ηλεκτρική.

Όπως καταλαβαίνουμε, όσο πιο ζεστός είναι ο αέρας που ξεσταίνουμε απ΄έξω, τόσο πιο πολύ ρεύμα καίμε.  Όταν ανάβουμε το air condition μεσημεριάτικα, παίρνουμε καυτό αέρα στους 40 βαθμούς οπότε καίμε πάρα πολύ ρεύμα.  Αντίστοιχα όταν το ανοίγουμε για θέρμανση, έξω μπορεί να έχει κοντά στο 0 ή και κάτω από αυτό, οπότε καίμε πάλι πολύ ρεύμα.

Όπως καταλαβαίνουμε, όλα αυτά κάνουν το air condition τον πιο ενεργοβόρο τρόπο κλιματισμού.

Η γεωθερμία δεν διαφέρει σε τίποτε από πλευράς φυσικής.  Έχει μια αντλία θερμότητας η οποία λειτουργεί με δύο κλειστά κυκλώματα νερού.  Αυτό την κάνει πιο αποτελεσματική σε σχέση με τα air condition που λειτουργούν με αέρα.

Το κυριότερο όμως είναι άλλο. Το έξω κύκλωμα, μπορεί να προέρχεται από υπόγεια νερά ή να είναι ένα κύκλωμα νερού που κυκλοφορεί στα θεμέλια του σπιτιού 2-3 μέτρα κάτω από την γη.

Στην ιδανική περίπτωση μιας υπόγειας λίμνης η πηγής (που πρέπει να βρεθεί με γεώτρηση), η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή όλο τον χρόνο γύρω στους 17 βαθμούς κελσίου. Αυτό είναι ιδανικό γιατί όταν έξω κάνει 40 βαθμούς και θέλεις να κρυώσεις το σπίτι σου αντί για αέρα 40 βαθμών να ζεστάνεις, παίρνεις νερό 17 βαθμών να ζεστάνεις· το κέρδος είναι τεράστιο.  Αντίστοιχα όταν έξω κάνει παγωνιά 0 βαθμών, αντί να κρυώνεις αέρα 0 βαθμών παίρνεις νερό 17 βαθμών να κρυώσεις.

Η περίπτωση με τους σωλήνες που κυκλοφορούν στα θεμέλια είναι παρόμοια.  Η θερμοκρασία κάτω από την γη είναι περίπου σταθερή και ζεστή το χειμώνα και κρύα το καλοκαίρι.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι για κάθε βατ ρεύματος που καταναλώνεις παίρνεις 5 βατ θερμικά από την γη.

Παρόλο που χρειάζεται συγκεκριμένη μελέτη σε κάθε σπίτι που θέλει να κάνει τέτοια εγκατάσταση, σε γενικές γραμμές το αυξημένο κόστος εγκατάστασης σε σχέση με το πετρέλαιο για θέρμανση και air condition για ψύξη, αποσβένεται σε 6 με 7 χρόνια από την μειωμένη κατανάλωση. Άσε που δεν έχεις την βρώμα του πετρελαίου.  Τα κόστη σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι παρόμοια (απόσβεση σε 7 με 8 χρόνια).

Το κύκλωμα νερού που είναι μέσα στο σπίτι μπορεί να ζεσταίνει το σπίτι ως ενδοδαπέδιο κύκλωμα, εντοιχισμένο κύκλωμα ή fan coil.  Το πρώτο, είναι καλό για θέρμανση (γιατί ζεσταίνει τον αέρα στο πάτωμα ο οποίος ανεβαίνει προς το ταβάνι και ξαναζεσταίνει τον κρύο που πέφτει κάτω) αλλά όχι στην ψύξη - κάνει μόνο δροσισμό (ο κρύος αέρας μένει στο πάτωμα και δεν αλλάζει).  Το δεύτερο, δουλεύει πολύ καλά και στις δύο περιπτώσεις αλλά χρειάζεται ελεύθερο χώρο στους τοίχους και στα υπνοδωμάτια· αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Το τρίτο είναι σύστημα που βρίσκουμε συχνά στους χώρους εργασίας και στα ξενοδοχεία ή νοσοκομεία. Δουλεύει όπως το ψυγείο αυτοκινήτου με νερό και αέρα που περνά μέσα από το ψυγείο και ψύχεται ή θερμαίνεται.


Συμπερασματικά, πρόκειται για μια οικολογική και οικονομική επιλογή που σε συνδυασμό με μια καλή μόνωση (και φύτεμα της ταράτσας - αλλά αυτά σε επόμενο ποστ) μπορεί να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου.

Η παραπάνω περιγραφή είναι από κάποιον μη ειδικό, οπότε μπορεί να έχει κάποιες ανακρίβειες, αλλά είναι όσο μπορούσα να την κάνω πιο σωστή.
Blogged with the Flock Browser

17 comments:

wert01gf said...

Joseph Fourier ο 2ος ΄
χεχεχεχ :)

demon said...

Γεωθερμία? Σπιτόσκυλο? Βάσκες είναι που είναι βράδυ, έχω πιει και τις μπύρες μου, πέρασα και 4 ώρες στην κουζίνα να φτιάχνω 3 γλυκά... άντε τώρα. Γαμώ τον πονοκέφαλό μου. Θα σε καλέσω κι εγώ σε κάνα παιχνιδάκι, να στανιάρεις λιγάκι.
Καλή βδομάδα.

Anonymous said...

Καταραμένα Βάσκες...εσύ ζεσταίνεις το υπέδαφος και γίνονται σεισμοί στην Ελλάδα.
Εμπρός απανταχού σεισμόπληκτοι, μετακομίστε στο σπίτι του τρομοκράτη Βάσκες!!!!

Βάσκες said...

@όλοι :DDDDDD

vasikos metoxos said...

Κατατοπιστικότατος και ενημερωμένος. Το κόστος είναι λίγο υψηλό αλλά αξίζει τον κόπο. Εύγε!!!

ΒΜ

Ασκαρδαμυκτί said...

Κάποια στιγμή αυτά τα συστήματα θα γίνουν υποχρεωτικά για όλους...

Niemandsrose said...

abstract δεν έχει; :(

squarelogic said...

Και γεωθερμικο σπιτι χτιζουμε και μωρά περιμένουμε και μπλογκαρουμε καθημερινα!Μα ποσοι Βασκες εισαστε???

;DDDD

Βάσκες said...

@vasikos metoxos

Thanks. Δεν νομίζω πως απόσβεση 6 ετών είναι μεγάλη όταν χτίζεις σπίτι που θα μείνεις για την υπόλοιπη ζωή σου. Ακόμη και το στενά οικονομικό κέρδος θα είναι μεγάλο.

@ασκαρδαμυκτί

Για την ώρα είναι υποχρεωτικό να κάνεις μελέτη για φυσικό αέριο, ακόμη και σε περιοχές που δεν πρόκειται να πάει ποτέ (στην κωλοπετινίτσα ας πούμε).

@niemandsrose

Πως φαίνεται η ακαδημαϊκή καριέρα. ;)

@squarelogic

Λέω να ξεκινήσω κόμμα για να κάνουμε δικομματισμό με τον Τσίπρα και να εναλλασόμαστε στην εξουσία.

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

Το ελληνικό κράτος στηρίζει τέτοιες προσπάθειες...χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΠΟΛ σχετικά με τους οικιακούς καταναλωτές που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκά συστήματα στο σπίτι τους! (Επιφυλάσομαι για λεπτομέρειες επί του θέματος)

Penthesila said...

Καλημερα καλως σε βρηκα!Ειχα ακουστα αλλα σημερα εμαθα περισσοτερα.Ειθε καποτε να φτιαξω ενα σπιτοσκυλο και εγω!

Βάσκες said...

@ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ

Για πες, για πες. Δεν ακούω και καλά πράγματα τελευταία για το πως πάνε τα πράγματα με τα φωτοβολταϊκά στην χώρα μας.

@Penthesila

Για ένα σπιτόσκυλο και λίγη σκυλοτροφή ζούμε. Για αυτό η κυβέρνηση μας πετάει ξεροκόκκαλα...

:)

Penthesila said...

Το γνωριζω πολυ καλα,οικογενειακο επιδομα για δυο παιδια,ετησιο,για μανα που μεγαλωνει μονη της τα παιδια της,285 ευρα!!39 λεπτα ημερησιως για το καθενα δηλαδη ουτε ενα μπουκαλι νερο του 1/2 λιτρου!

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ said...

@Penthesila

Παρατηρώ μιά διάθεση μπονβιβερισμού θα έλεγα! Δηλαδή εσείς θέλετε να πίνετε και εμφιαλωμένο νερό και να σας το πληρώνει ο Έλλην φορολογούμενος!!!

Να πιείς κυρά μου νεράκι από τη βρύση, με τον αμίαντό του, τα κολοβακτηρίδιά του, το θείο του και όλα τα άλλα ευγενή απόβλητα, όπως όλοι μας!

Κάποιοι σάν και εσάς πάνε να ρίξουν το ασφαλιστικό έξω, εδώ κάνουμε αμάν και πώς να ρίξουμε το μέσο όρο ηλικίας και εσείς θέλετε να πίνετε εμφιαλωμένο νερό!
Ούφ!

Penthesila said...

**pissa πωπω ειμαι γαιδουρα τωρα το καταλαβα!ακου εμφιαλωμενο....

Γεωθερμια said...

Το χειμώνα, το ρευστό που κυκλοφορεί μέσα στο κύκλωμα του εναλλάκτη γεωθερμίας απορροφά την αποθηκευμένη θερμότητα του εδάφους και τη φέρνει στη γεωθερμική αντλία του συστήματος, η οποία αντλεί τη θερμότητα αυτή σε μια υψηλότερη θερμοκρασία και την διανέμει στο κτίριο. Το καλοκαίρι, το σύστημα γεωθερμίας αντιστρέφεται, απάγει τη θερμότητα από το κτίριο, τη μεταφέρει στο κύκλωμα του εναλλάκτη γεωθερμίας και την αποθέτει στην πιο δροσερή γη. Με άλλα λόγια, το σύστημα της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας (ΓΑΘ) πραγματοποιεί εναλλαγή θερμότητας μεταξύ του εδάφους και των εσωτερικών χώρων.

Anonymous said...

Εγώ πραγματικά προγραμματιστεί να συζητηθεί μετά το blog σας είναι απίστευτα ρεαλιστικό. Έχω επιλέξει να ακούω κάτι εντελώς καινούργιο με αυτό λόγω της παρέχω πραγματικά την ίδια θέση μέσα σε Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια μου αυτό το θέμα έτσι αυτή η ειδική βοήθεια;; s όλοι αφθονία. Ήμουν σε θέση να μια καλή ματιά για το θέμα συν παρατηρήσει μια μεγάλη σειρά από blogs, αλλά σε αντίθεση με αυτό. Σας ευχαριστούμε για την αποκάλυψη τόσο στο εσωτερικό ιστοσελίδα σας.