Sunday 3 February 2008

Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε

Ο Αριστοτέλης λέει πως ο άνθρωπος ψάχνει πάντα την γνώση.

Δεν πιστεύω πως είναι αλήθεια.

Φτιάχνουμε κάποιες θεωρίες. Δημιουργούμε ένα δόμημα με σκαλωσιές και πολυπλοκότητα, το οποίο με κάποιον τρόπο στέκει. Κάθε τι όμως που δημιουργούμε είναι ζωντανό, κάθε θεωρία μας, πρέπει να αντιδρά σε γεγονότα, τα οποία πρέπει να τα εξηγεί και να τα ενσωματώνει στο οικοδόμημα.

Ο μύθος της επιστημονικής μεθόδου λέει πως αν τα γεγονότα αντιστέκονται αρκετά, τότε η θεωρία μεταβάλλεται, λαμβάνοντας υπ'όψη τα νέα δεδομένα και είτε μεταλλάσεται σε καλύτερη θεωρία είτε καταρρέει αν οι διαφορές δεν είναι εξηγήσιμες ικανοποιητικά.

Υπάρχουν κάποιες θεωρίες όμως, που αγγίζουν την καρδιά της ταυτότητάς μας. Αν αυτές καταρεύσουν θα καταρεύσουμε και εμείς. Αυτές πρέπει να σωθούν πάσει θυσία.

Αν τώρα θέλεις να σώσεις κάτι υπάρχει πάντα ο τρόπος. Υπάρχει κάτι, κάπου, που θα στηρίξει το οικοδόμημα.

Σήμερα έχασε η ΑΕΚ. Ευτυχώς όμως, υπάρχει και ο Βγενόπουλος. Δεν έχει σημασία ο ίδιος· αν δεν υπήρχε αυτός θα υπήρχε κάποιος άλλος. Υπάρχει όμως, και αυτόν πρέπει να ευχαριστήσουμε.

«Η ΑΕΚ έχασε γιατί ο Κόκκαλης, ο Τζίγγερ και Ντέμης αποφάσισαν να στηρίξουν τον Τζίγγερ στην επίθεση που δέχεται από τον Βγενόπουλο». Έτσι έδωσε το παιχνίδι· το ίδιο έκανε και ο Κόκκαλης.

Τώρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέχασαν και τον Βγενόπουλο και όλα. Είναι χαρούμενοι με την πρώτη θέση «δώρο».

Ευτυχώς όλα εξηγούνται.

2 comments:

Niemandsrose said...

«Η ΑΕΚ έχασε γιατί ο Κόκκαλης, ο Τζίγγερ και Ντέμης αποφάσισαν να στηρίξουν τον Τζίγγερ στην επίθεση που δέχεται από τον Βγενόπουλο».

Αυτά τα αντέγραψες από κάπου, τέκνο μου, ή άρχισες να την πίνεις στους Δελφούς; :)

Βάσκες said...

Ναι τα αντέγραψα. Τα άκουσα φεύγοντας από το γήπεδο που τα συζητούσαν δύο οπαδοί μεταξύ τους.

Η συνέχεια πήγαινε κάπως:

"Αν αποδειχτούν αυτά που λέω..."

Θεός ο τύπος. Πέρασε και σε απόδειξη conspiracy θεωρίας που είναι αυταπόδεικτη στο μυαλό του, και παντελώς άσχετη στο μυαλό των υπολοίπων.