Friday 29 February 2008

Κάθαρση

Επιχείρηση εκκαθάρισης από σιχαμερά φαινόμενα διαδικτυακού μπλογκισμού έχει ήδη ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ μετά από κατεπείγουσα εντολή του αρχηγού του κόμματος Γ.Α. Παπανδρέου.

Τα τελευταία φαινόμενα εξάπλωσης των μπλογκ έχουν θορυβήσει την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία διαπιστώνει πως οι ρυθμοί εξάπλωσης του φαινομένου έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ και τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα.  Μάλιστα, σύμφωνα και με αποκλειστικές πληροφορίες μας, στην πρωινή σύσκεψη με το αρχηγικό επιτελείο, αποφασίστηκε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή στην κυβέρνηση για το θέμα.

«Η κυβέρνηση αμέλησε να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα οι μπλόγκερς, που κυνηγιούνται σε κάθε πολιτισμένη χώρα, να βρίσκουν καταφύγιο στην χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ραγκούσης.

Δείγματα της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής είχαμε ήδη από τον κ. Παπανδρέου.

Το πρόβλημα με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι πως κυκλοφόρησαν φήμες εδώ και μερικές μέρες πως μπορεί να υπάρχουν μπλόγκερς και μέσα στο ίδιο το κόμμα.  Έτσι η ηγεσία προχώρησε σε εκκαθαρίσεις και ήδη έχουν διαγραφεί από το κόμμα όσα μέλη έχουν γρήγορη ADSL γραμμή στο σπίτι τους.

«Σε θέματα διαφθοράς είμαστε ανένδοτοι» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση.  Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν, πως η κουβέντα γύρω από την «κόκκινη γραμμή» την οποία πρέπει να τραβήξει το κόμμα διεξήχθει σε έντονο ύφος, με κάποιους να προτείνουν πως και η ISDN γραμμή είναι απαράδεκτη.  «Τελικά ο πρόεδρος, που είναι πολύ καλός μ' αυτά τα κομπιούτερ, είπε πως με ISDN δεν βλέπεις ούτε βίντεο καλά - εκβιασμούς θα κάνεις;» μας είπαν. «Αυτό έδωσε και την λύση».

Υπάρχουν και οι φωνές μετριοπάθειας οι οποίες ακούστηκαν στο κόμμα. «Δεν πρέπει να γενικεύουμε άσκοπα δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης».  Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεχωρίζει πως όλα τα μπλογκ δεν είναι ίδια.  Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα μπλογκ σε «σκληρά» και «μαλακά» κατά το Αγγλοσαξωνικό πρότυπο, γιατί τα αποτελέσματα που έχουν δεν είναι ίδια.  «Μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι το Press-Gr και την NiemandsRose; Πασιφανώς όχι.»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μετά και τις τελευταίες διαγραφές, (η προϋπόθεση της μη απόκτησης ADSL γραμμής προστέθηκε την τελευταία στιγμή και στις οργανωτικές αλλαγές που προτείνονται στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), η οργανωτική λειτουργία του κόμματος θα είναι απλούστερη και πολύ πιο οικονομική, μια και περίπου το 40% των μελών του διαγράφτηκαν.

Το πιθανότερο είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο γιατί αποκαλύφθηκε πως και ο ίδιος έχει τέτοια τηλεφωνική σύνδεση.  Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μόλις έγινε γνωστό πως «Είχε κάνει αίτηση η Άντα και δεν το θυμόμουνα. Φτου σου!».

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πανικός έχει καταλάβει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, γιατί, «χωρίς τον Γιώργο το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να μας κόψει ψήφους».

Blogged with Flock

Thursday 28 February 2008

Μια στιγμή

Οι λέξεις έβγαιναν από το ηχείο της τηλεόρασης χαιδεύοντας τα αυτιά μου.  Πριν κάποια λεπτά εύρισκαν τον στόχο με ευκολία. Τώρα, σαν λαστιχένιες σφαίρες, ίδιες η μία με την άλλη, βαράνε αλλά δεν σκοτώνουν, δεν μπαίνουν καν μέσα μου.

Έχω κάποιες στιγμές διαύγειας, οι κόρες μου εστιάζουν και οι άθλιες φιγούρες τους επανέρχονται στην συνείδησή μου.  Τότε είναι που συνειδητοποιώ πως έχει περάσει καιρός.  Σε λίγο θα αρχίσω να χάνω τον έλεγχο.

Δεν είναι πως δεν προσπαθώ.  Προσπαθώ.  Στην δουλειά δεν έχω την δυνατότητα να ενδώσω.  Η πίεση, η απαγόρευση, αλλά κυρίως ο συγχρωτισμός με τόσους άλλους και τα βλέμματα που είναι συνεχώς πάνω μου δεν με αφήνουν να παραστρατήσω.

Σαν έρθει όμως το απόγευμα πάντα η ίδια ρουτίνα.  Το μυαλό αδυνατίζει, οι βιγλάτορες λιγότεροι, δεν έχω την δύναμη να κρατήσω.  Αντιστέκομαι αλλά το ξέρω μέσα μου πως θα ενδώσω.

Η ψυχή μου δεν μπορεί να νιώσει το ποτάμι που θα της δώσει την δύναμη να πει το μεγάλο Όχι.  Προσπαθώ να βρω τους λόγους που θα δικαιολογήσουν την αντίσταση.  Πως είναι υποκατάστατο της πραγματικότητας, πως δεν προσφέρει διέξοδο στα πραγματικά προβλήματα, πως εν τέλει κάθε φορά που λέω Ναι κάνω το επόμενο Ναι ευκολότερο, γρηγορότερο, πιο επονείδιστο.

Όμως, δεν μπορώ να είμαι μόνος.  Πρέπει να ενωθώ με την ενέργεια του Κόσμου.  Την Συμπαντική Ενέργεια που μας ενώνει σε κάτι περισσότερο από τον εαυτό μας. Πρέπει να νιώσω και εγώ όμορφα, το αξίζω.  Έστω και για λίγο. Πρέπει να κάνω κάτι και για μένα.

Σκατά.  Τα ίδια λόγια μέσα στο μυαλό μου, οι ίδιες εκλογικεύσεις που εξηγούν γιατί το στομάχι μου άρχισε να τρέμει, γιατί η παλάμη μου ίδρωσε, γιατί άρχισα - πάλι άρχισα χωρίς να το καταλάβω - να πηγαίνω πάνω κάτω στο δωμάτιο και να περνάω από μπροστά του.

Βαρέθηκα, βαρέθηκα να παριστάνω τον ήρωα όταν δεν γεννήθηκα ήρωας, δεν έχω την στόφα του, ένας απλός ανθρωπάκος είμαι, που ζητάω λίγη θαλπωρή και που την βρήκα επιτέλους σε κάτι που μου δίνει δύναμη, μου φοράει λεοντή και ως νέο Ηρακλή με ταξιδεύει σε μέρη που είμαι Κάποιος, όχι ο Μοναδικός αλλά τουλάχιστον Σημαντικός, Κάποιος που έχει άποψη και δεν φοβάται να την πει, όχι ο μικρός σφαλιαροδέκτης της καθημερινότητάς μου.

Πάλι μπροστά του βρέθηκα.  Έλα μωρέ λίγο θα είναι, μια στιγμούλα θα κάνω και τέρμα.

Αχ! το κούνησα και ένα ζεστό λευκό φως με έλουσε· δεν έκανα λάθος, μια στιγμούλα και τελειώνω.  Είναι ήδη έτοιμο μπορώ να γράψω:

"http://www."...

Blogged with Flock

Αγγελία

Ζητείται είδηση τουλάχιστον 10 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.  Τώρα τελευταία έχουνε πέσει όλα τα θέματα μαζί, θέματα που θα μας γέμιζαν τα παράθυρα για μήνες, μιλάμε για καθαρά εξάρια και εξαμισάρια και νομίζαμε πως θα την κανουμε ταράτσα.  Αλλά πλακώσανε το ένα πάνω στο άλλο και το κοινό μας έπαθε ανοσία.  Ροζ DVD, 5,5 εκατομμύρια, συνέδρια και παρασυνέδρια, αλλαγές αρχηγών, μπλογκοκλαψομούνηδες, νέοι Αρχιεπίσκοποι.  Μέχρι και οι σεισμοί ξυπνήσανε.  Εθίστηκε το κοινό μας και δεν έχουμε με τι να το εντυπωσιάσουμε.  Εκεί που αρχίσαμε να ξεπερνάμε την Μαρία την Άσχημη σε ακροαματικότητα, πάλι θα βυθιστούμε. Χρειαζόμαστε κάτι μεγάλο.  Εχεμύθια εξασφαλισμένη.  Δεχόμαστε την είδηση και ανώνυμα μέσω email.

Blogged with Flock

Wednesday 27 February 2008

Αρρώστια

"Φίλε Paparazzi,

Δε σου έστειλα φωτογραφία, σου έστειλα αυτό το e-mail γιατί χθες (21-02-2008) ολοκληρώθηκε ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Πιστέψτε το! Η ευρωπαική ΑΕΚ κάνει κηδείες! Οχι όμως μεταφορικά... Ας δούμε τα γεγονότα ένα-ένα:

1)Παραμονές του αγώνα με τη Sevilla πεθαίνει ο Antonio Puerta...
2)Παραμονές του αγώνα με τη Fiorentina πεθαίνει η γυναίκα του προπονητή της Fiorentina...
3)Παραμονές του αγώνα με τη Villarreal πεθαίνει ο πατέρας του Ismael Blanco...
4)Παραμονές του αγώνα με τη Getafe πεθαίνει ο πατέρας του Cosmin Contra...
Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να εκφράσω τη χαρά μου που αποκλειστήκαμε. Και να θέσω το ερώτημα:

Τελικά η ΑΕΚ είναι αρρώστια;

Με δέος και συγκίνηση,
Θεοδόσης"

Ουδέν σχόλιο

Blogged with Flock

Tuesday 26 February 2008

Πάρε θέση

Η σημερινή φαρσοκωμωδία στα κανάλια, μάς αναγκάζει όλους να πάρουμε θέση. Πρέπει να πούμε τις σκέψεις μας ακόμη και αν είναι για να τις ακούσουμε εμείς.

Ο κ. Καψαμπέλης έχει σε πρώτη παρουσίαση δίκιο. Αν συνεχίσει να φωνάζει σε όλους να πάρουν θέση χωρίς να τους αφήνει την ευκαιρία να το κάνουν δεν πρόκειται να κερδίσει της εντυπώσεις και τελικά θα χάσει και το όποιο δίκιο έχει.

«Καλά ρε συ, οι εντυπώσεις μας μάραναν» ακούω ήδη τον αντίλογο. Προδίδει αφέλεια, απαντώ, να θεωρούμε πως υπάρχει μόνο μια ουσία, η ουσία που βλέπουμε εμείς και οι εντυπώσεις δεν μετράνε. Οι εντυπώσεις είναι η ουσία των άλλων. Δεν πρέπει ποτέ να τις αφήνουμε κατά μέρος. Θα συμφωνήσω φυσικά, πως δεν πρέπει να γινόμαστε και σκλάβοι τους.

Για την ταμπακέρα όμως;

Η αξιοπρέπεια του καθενός, ιδιαίτερα προσώπων τα οποία λειτουργούν στον δημόσιο χώρο, όπως οι δημοσιογράφοι, είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να προστατεύεται θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Αυτό ισχύει για τον κ. Χιώτη, τον κρυφό υπουργό, τον φασίστα της γειτονιάς αλλά και τον νεοφερμένο παράνομο μετανάστη.

Στα πλαίσια αυτά, κάθε κ. Χιώτης έχει δικαίωμα να κάνει μηνύσεις αλλά και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στην διάθεσή του, για να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του.

Δεν έχει δικαίωμα όμως να κάνει τον ανακριτή, να χρησιμοποιεί τις επαφές που έχει ως δημοσιογράφος για να προωθήσει την διαδικασία γρηγορότερα από ό,τι συνήθως, να πάρει στα χέρια του έγγραφα τα οποία δεν θα μπορούσε να πάρει αν δεν είχε την ιδιότητα που έχει.

Δεν ξέρω αν τα έχει κάνει αυτά ο κ. Χιώτης. Μου δίνει την εντύπωση ότι τα έκανε όμως, από τον τρόπο που μιλάει και λόγω αυτών που λέει. Και αυτός με την σειρά του, δεν πρέπει να αγνοήσει αυτές τις εντυπώσεις.

Και πάμε στο επίμαχο ζήτημα: Είναι υπεύθυνο το site (Το Press-Gr και κάθε Press Gr στην θέση του), ή όχι για τα σχόλια που αναρτώνται σε αυτό;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ένα blog έχει την δυνατότητα να ελέγχει τα σχόλια τα οποία αναρτώνται σε αυτό. Αν μια εφημερίδα τύπωνε συκοφαντικά γράμματα αναγνωστών τότε δεν θα το ανεχόμασταν.

Τα μπλογκ όμως δεν είναι εφημερίδες. Τα μπλογκ είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μαζί με έναν τρόπο ενημέρωσης, όταν δεν είναι μόνο τρόπος επικοινωνίας.

Τα μπλογκ που μας ενδιαφέρουν εδώ όμως είναι και τρόπος ενημέρωσης. Αυτά τουλάχιστον, επιτελούν έργο ανάλογο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε λίγο καιρό θα είναι ο κύριος τρόπος ενημέρωσης αν όχι για την πλειοψηφία, για μια πολύ ισχυρή μειοψηφία.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανένας κανόνας λειτουργίας αυτών των θεσμών. Προς τιμήν του ο κ. Καψαμπέλης το αναγνωρίζει.

Διανύουμε την Δημοκρατία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πρώτη Εξουσία είναι η εξουσία του Τύπου. Τα ΜΜΕ κατεβάζουν υπουργούς και καίνε κυβερνήσεις. Τα τελευταία κρούσματα και τα προηγούμενα που συνέβησαν (θα θυμίσω την υπόθεση Μιχαλόπουλου), είναι δείγματα της δύναμης που έχει και του τι μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Πιστεύω πως συντελείται μια κοσμογονική αλλαγή στο πολιτικό επίπεδο αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματός μας. Πιστεύω πως αυτό θα μπορούσε να είναι προς το καλύτερο. Όχι απλώς θα μπορούσε, έτσι δείχνει πως θα είναι. Κάθε τέτοια αλλαγή γίνεται μόνο βίαια, και αυτά που παρακολουθούμε είναι στα πλαίσια αυτής της βίας.

Δεν θέλω όμως να πηδήξω έξω από το καυτό νερό για να πέσω στην φωτιά. Δεν θέλω να ξεφύγω από τον κόσμο στον οποίο οι εκδότες δεν έχουν πρόβλημα να μαζέψουν εκατομμύρια αλλά μόνο πως θα τα δικαιολογήσουν, σε έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία για να συκοφαντεί όποιον μισεί.

Από την άλλη, το σχόλιο είναι η ψυχή του μπλόγκ. Ακόμη και η ένταση που προκαλείται έχει το νόημά της. Όταν ο Old Boy κατήγγειλε τις προάλες τα σχόλια εναντίων της Κουτσίκου, όταν οι άλλοι σχολιαστές κράζουν τους ανεγκέφαλους που βρίζουν έναν άνθρωπο την ώρα του πόνου του, έχουμε ένα μοναδικό δείγμα αυτοθέσμισης. Ένα δείγμα αυτοπεριορισμού που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα της δημόσιας ή οικονομικής ζωής. Δοκιμάστε να καταργήσετε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και θα δούμε τι θα κάνουν οι Τράπεζες, για να πάρω ένα απλό όσο και επίκαιρο παράδειγμα.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως τα μπλογκ χρειάζονται έναν διαφορετικό πολίτη. Έναν σκεπτόμενο άνθρωπο που θα μπορεί να κρίνει πολύ καλύτερα από όσο κρίναμε ως τώρα. Το αν θα αναδυθεί, είναι ένα στοίχημα που ως άνθρωποι και ως κοινωνία πρέπει να το κερδίσουμε.

Αν τα γεγονότα που ζούμε (και εννοώ τα συνεχή σκάνδαλα που αγγίζουν την Δημοσιογραφία - όχι στενά το θέμα Press Gr) σπάσουν το απόστημα του Kλάδου, έχει καλώς. Δεν πρέπει να πετάξουμε το παιδί μαζί με το νερό όμως. Δεν πρέπει να πνίξουμε την φωνή της συνείδησής μας στο όνομα της κοινής ησυχίας.

Αν τα παραπάνω φαίνονται αντιφατικά ή έστω μη συνεκτικά είναι για δύο λόγους: Έτσι λειτουργεί η φαιά ουσία την οποία σηκώνω σε πείσμα της βαρύτητας και, αντιφατική είναι και η πραγματικότητα που ζούμε.

Συγχωρέστε με.
Posted by Picasa

Monday 25 February 2008

Πρόοδος

Πρόοδος είναι  να ξεπερνάς τον εαυτό σου.  Να ξαφνιάζεις τους άλλους που περιμένουν λίγα από εσένα με το να τους δίνεις το κάτι παραπάνω.

Έτσι και σήμερα. 

Όλοι περίμεναν πως ο διαιτητής του αγώνα Ηρακλής - ΑΕΚ θα ήταν ο Κάκος. 

Τελικά ήταν Κάκιστος.

Blogged with Flock

Το φούσκωμα

Δεν το είχε παρατηρήσει όταν ήταν μικρότερος.  Ίσως δεν είχε γράψει και πολύ μεγάλα έργα μέχρι τότε, ίσως η νιότη τού έδινε άλλες αντοχές· το θέμα είναι πως δεν θυμόταν να του συνέβαινε παλιά.

Ούτε είχε ευαίσθητο στομάχι.  Οι φίλοι του, συνομήλικοι οι περισσότεροι, είχαν όλο προβλήματα, μα έλκοι, μα φουσκώματα, μα καούρες.  Αυτός τίποτε, έτρωγε ό,τι ήθελε, έκανε τις καταχρήσεις του αλλά δεν τον πείραζε τίποτε.

Άσε που έκανε και δυο τρεις μήνες να το καταλάβει.  Πως να το συνδέσεις δηλαδή.  Πάντως δεν χωράει αμφιβολία, κάθε φορά που έγραφε, όσο μεγαλύτερο ήταν το έργο του, τόσο πρηζόταν.  Γύρω στις εκατόν πενήντα σελίδες ήταν το ανεκτό όριο.  Μετά από αυτό, το στομάχι του ήταν τούμπανο, δεν μπορούσε να κοιμηθεί καλά από την δυσφορία, και γενικά δεν άντεχε για πολύ καιρό.

Από μικρός ήθελε να γράψει.  Δεν ήθελε να κάνει κάτι άλλο, και δεν ένιωθε άσχημα στην παρέα των λέξεων.  Οι πρώτες του δοκιμές ήρθαν κάπου στα είκοσι δύο του και ήταν καλούτσικες.  Δεν ακολούθησε το ταλέντο του όμως.  Η δουλειά ήταν βαρετή αλλά έβγαζε όσα χρειαζόταν.  Έγραφε κατά καιρούς μικρά κειμενάκια για τον εαυτό του, αλλά το όνειρό του ήταν ένα μυθιστόρημα. Τότε θα ολοκληρωνόταν.

Έκανε προσπάθειες αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος.  Κάποια στιγμή όμως ήρθε η ιδέα.  Η ιδέα όμως είναι μια φλόγα που θέλει μια προστατευτική παλάμη μέχρι να γίνει φωτιά. Την είχε.  Ξεκίνησε να το γράφει νιώθοντας σίγουρος. Η ιδέα έγινε το περίγραμα της πλοκής, το περίγραμμα σκελετός και ο σκελετός άρχιζε να αποκτά μύες και ιστούς.  Μόλις όμως μεγάλωσε λίγο το μυθιστόρημα, άρχισαν τα συμπτώματα.

Δεν μπορούσε να πιστέψει το τι συνέβαινε. Όσο έγραφε, τόσο οι ενοχλήσεις μεγάλωναν. Στο τέλος έμοιαζε με τις εικόνες των παιδιών της Αιθιοπίας με την πρησμένη κοιλιά.  Οι γιατροί δεν είχαν πειστική εξήγηση για το τι προκαλούσε τα προβλήματά του, και το έριχναν στο άγχος και την αλλεργία.  Απίστευτες απόχες τελικά και τα δύο.  Αν ο γιατρός δεν ξέρει τι συμβαίνει σου λέει να κόψεις το άγχος.  Λες και το άγχος είναι γκόμενα και κόβεται.

Το κατάλαβε όταν η καθαρίστρια του χάλασε το μυθιστόρημα ρίχνοντας τις μισές σελίδες σε κουβά με νερό. Τα συμπτώματα υποχώρησαν.  Για να είμαστε ακριβείς, δεν το κατάλαβε τότε.  Ήταν τόσο χαρούμενος που έφυγαν τα συμπτώματα, που δεν ήταν σίγουρος γιατί.  Ήταν τόσο χαρούμενος που σχεδόν δεν λυπήθηκε για το χαμένο μυθιστόρημα και ρίχτηκε με τα μούτρα στο γράψιμο.  Τότε το κατάλαβε.  Όσο έγραφε πονούσε.  Έκανε και ένα δυο πειράματα μέχρι να σιγουρευτεί. Σιγουρεύτηκε.

Δεν ήταν εύκολο για αυτόν.  Ένιωθε το όνειρό του να του γλυστράει από τα δάχτυλα όπως η άμμος. Ένιωθε απόγνωση για την χαμένη ευκαιρία.  Δεν ήξερε πως να το αντιμετωπίσει.  Στην αρχή το έθαψε.  Δεν μπορούσε να κάνει τίποτε.

Μετά από κάποια χρόνια, είχε αναπτυχθεί το Ιντερνετ.  Ιατρικές πλροφορίες ήταν τώρα πολύ πιο προσιτές.  Αν πριν από χρόνια οι γιατροί δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν ίσως να υπήρχε βιβλιογραφία τώρα.  Έψαξε για να βρει αντίστοιχες περιπτώσεις αλλά δεν είχε τύχη.  Με το ψάξιμο, κόλλησε.  Έμαθε για τα μπλογκ και άρχισε να διαβάζει με μανία. Το ένα οδήγησε στο άλλο και ξεκίνησε δικό του.

Έγραφε συνέχεια αλλά κάθε ποστάκι ήταν μικρό.  Δεν τον πείραζε.  Δεν ήταν όμως το ίδιο.  Τα ποστάκια του ήταν πικρά.  Δεν είχαν το ύφος που έχει ο χαμένος αλλά ο άνθρωπος που δεν ξεκίνησε καν να τρέχει, που δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί.  Γεροντοκόρος.  Κάθε ύφος όμως έχει το κοινό του.  Έκανε ηλεκτρονικούς φίλους - τι έκφραση και αυτή -, έγινε σιγά σιγά γνωστός, και είχε και μόνιμους.  Άρχισαν να τον καλούνε σε κουβέντες για τα μπλογκ, και μετά από ένα δυο χρόνια τον πλησίασε ένας εκδότης.  Του πρότεινε να κάνουν ένα βιβλίο με κάποια από τα ποστ του.

Τα κείμενα υπήρχαν ηλεκτρονικά. Τα μάζεψε κατευθείαν ο επιμελητής, έκαναν την επιλογή, του έστειλαν το εικαστικό και τελικά έγινε και η εκτύπωση.  Όταν του έστειλαν το πρώτο αντίτυπο φοβήθηκε πολύ.  Ήταν 573 σελίδες, μια αρκετά θανάσιμη δόση.  Το πήρε λουσμένος στον κρύο ιδρώτα, το ξεφύλισε, έφαγε, ήπιε και ένα ουισκάκι.  Το βράδυ κοιμήθηκε σαν πουλάκι.  Το πρωΐ πέρασε ήσυχα. 

Το επόμενο βράδυ ήταν σίγουρος: δεν τον πείραζε το βιβλίο του.

Έκλαψε μέχρι το πρωΐ, έκλεισε τα μάτια του και ξεψύχησε με το βιβλίο σφιγμένο στα χέρια.

Blogged with Flock

Sunday 24 February 2008

Κανόνας 3

Λοιπόν, βάζω τρίτο κανόνα:

Δεν θα ξαναπώ δεν έχω χρόνο να κάνω κάτι.

Δεν είναι γιατί ο χρόνος που νιώθουμε δεν είναι ο φυσικός χρόνος αλλά είναι πάντα διαμεσολαβημένος από ένα κοινωνικό (ανθρώπινο αν προτιμάτε) φίλτρο.  Ο χρόνος μας είναι ελαστικός. Απόδειξη, πως μπορώ και γράφω στο μπλόγκ σε χρόνο που δεν είχα.

Ούτε γιατί το τι έχουμε να κάνουμε μοιάζει με παράθυρα στην επιφάνεια εργασίας - χρόνο.  Όποτε πρέπει να ανοίξει κάποιο άλλο, απλώς μετακινούμε τα υπάρχοντα και μικραίνουμε το μέγεθός τους.

Είναι πως η φράση αυτή συμβολίζει πλήρως την έλλειψη ελέγχου στην ζωή μας.  Συμβολίζει την νίκη του εξωτερικού περιβάλλοντος πάνω στην εσωτερική μας δύναμη

Blogged with Flock

Friday 22 February 2008

Ανανέωση θητείας

Ανανεώθηκε η θητεία του κ. Κ.Χ. με το υπ'αριθμόν ΙΕΧ 4356 αυτοκίνητο μάρκας SsangYong, ως προέδρου της Επιτροπής Εξισορρόπησης Κυκλοφορίας Λωρίδων.

Ο κ. Κ.Χ. θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένος στο έργο του και η επιτροπή της Βουλής που τον εξέτασε, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του.

Σημειωτέον, πως στην διάρκεια της τελευταίας θητείας του κ. Κ.Χ. ο ίδιος επιλήφθηκε της διαδρομής, Αλεξάνδρας-Κηφισίας με μερικές παρακάμψεις από Πανόρμου, ενώ υπάλληλοι της επιτροπής βρίσκονται καθημερινά σε διάφορες διαδρομές του Λεκανοπεδίου.

Σκοπός της επιτροπής είναι με γρήγορες κινήσεις, να εξισορροπεί την κυκλοφορία μεταξύ των λωρίδων κυκλοφορίας.  Υπάλληλοι της,\ αλλάζουν λωρίδες συνέχεια ανάλογα με το πια πηγαίνει πιο γρήγορα, ώστε να επέρχεται μια παρόμοια ροή στην κυκλοφορία των λωρίδων.  Η αλλαγή της λωρίδας γίνεται άμεσα, καμιά φορά χωρίς προειδοποίηση ώστε να υπάρχει άμεση εξισορρόπηση.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για εκπαίδευση των οδηγών ώστε να μην μας φέρονται σαν δεύτερης κατηγορίας οδηγούς. Μας κορνάρουν, μας βρίζουν και χειρονομούν, ενώ εμείς επιτελούμε το έργο στο οποίο ταχθήκαμε από την Πολιτεία.» δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κ.Χ. έξω από την Βουλή. «Φανταστείτε μόλις χθες, μετά από τέσσερεις αλλαγές λωρίδων που χρειάστηκε να κάνω στον Φάρο Ψυχικού, στην διασταύρωση με Κατεχάκη, και ξανά στην Πανόρμου, με πλησίασε μοτοσυκλετιστής και μου συνέστησε να πάρω μηχανάκι αν δεν μου αρέσει το αυτοκίνητο! Ανάρμοστη συμπεριφορά.»

Στην θητεία του κ. Κ.Χ. έγιναν 125.465 αλλαγές λωρίδων με προειδοποίηση και 244.502 χωρίς.  Οι υπάλληλοι της επιτροπής αυξήθηκαν από 526 σε 894 με στόλο αυτοκινήτων από 20 εταιρίες κατασκευής.

Ας φροντίσουμε όλοι μας να φερόμαστε καλύτερα σε αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς.

Blogged with Flock

Thursday 21 February 2008

Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθεριά

Έσκασα στα γέλια με τον πιτσιρίκο.

Blogged with Flock

Μην μου γυρνάς την πλάτη

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους μύες έχει το ανθρώπινο σώμα.  Μόνο το πρόσωπο έχει 53.

Χα! 12 χρειάζονται για το γέλιο και 11 για το μειδίασμα.  Τι κάνουμε με τους άλλους;

Τέλος πάντων.  Αυτά είναι απλώς άχρηστες γνώσεις που έχεις όταν βρίσκεσαι στην κατάστασή μου. 

Φυσικά, οι άχρηστες γνώσεις είναι αυτές που σε χαρακτηρίζουν. Τις χρήσιμες, τις ξέρεις λόγω της χρησιμότητάς τους. Τις άχρηστες τις διαλέγεις. Οι άχρηστες είσαι εσύ.

Δεν ξέρω πότε χάθηκε η επαφή.  Ίσως να μην αποκτήθηκε ποτέ.  Η αλήθεια είναι πως η σεξουαλική έλξη ήταν στην αρχή τόσο μεγάλη, που έκρυβε κάθε τι άλλο. Δεν μπορώ να πω πως θυμάμαι καλά, τι ένιωθα τότε.  Πάει τόσος καιρός, και το παρελθόν είναι σαν ξεθωριασμένη φωτογραφία της προγιαγιάς και του προπάππου. Φαίνεται τόσο θολή, και το μόνο που διακρίνεις, είναι η ιερότητα της στιγμής χωρίς όμως το γενικότερο πλαίσιο· ετοιμαζόντουσαν για ώρες και το κανόνιζαν για μέρες να πάνε στον φωτογράφο. Γιατί όμως; Ίσως χωρίς λόγο.  Αν πας σε μέρη μακρινά, ακόμη και στις μέρες μας, θα δεις την ίδια ετοιμασία, την ίδια προσμονή στο βλέμμα των ανθρώπων καθώς κοιτιώνται στον καθρέπτη του φωτογράφου, για να ετοιμαστούν, πριν τους καλέσει. Αυτό είναι αρκετό.

Πως παρασύρομαι όμως.  Συμβαίνει όταν δεν έχεις αίσθηση του χρόνου.

Μετά την πρώτη περίοδο, τότε που ο δυνατότερος ήχος ήταν από τις αρτηρίες στον κρόταφο, ήρθε η περίοδος της αγάπης.  Μάλλον ήταν περίοδος βαρεμάρας, που καταφέραμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως ήταν αγάπη.  Η μείωση του ίμερου αφήνει πάντα μια μελαγχολία, που οι παρατηρητικοί την καταλαβαίνουν ως το σήμα εξόδου και οι άλλοι, ως το σημάδι "πως η σχέση πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο".

Προχώρησε, αλλά μετά δεν είχε που αλλού να πάει.  Το παιδί ποτέ δεν ήρθε. Δεν έχει σημασία ποιός φταίει· μόνο όσοι δεν έχουν ίχνος αισθημάτων ενδιαφέρονται για αυτά - τα γεγονότα.  Σημασία έχει πως μας έδωσε την ευκαιρία να ρίξουμε φταίξιμο. Και το ρίξαμε: ο ένας στον άλλον, και οι δυο στη μοίρα μας.

Αυτή έφταιγε λέγαμε και οι δυο· στην πραγματικότητα όμως, έφταιγαν οι πόρτες.  Κάθε πόρτα που ανοίγεις κλείνει δέκα παράπλευρες.  Δέκα που δεν θα ανοίξεις ποτέ, αλλά που πρόλαβες να δεις κλεφτά.  Δέκα πόρτες, με διάφορα χρώματα εξωτικά, που υπόσχονται ήλιους και κοχύλια, που δεν χρειάζεται να παραδώσουν παρά μόνο να υποσχεθούν, γιατί δεν θα τις ανοίξεις ποτέ.  Αν πίσω από την πόρτα σου βρεις θησαυρούς, αληθινούς ή φανταστικούς, τότε τις ξεχνάς μονομιάς και τις θυμάσαι σε στιγμές αυτοεπιβεβαίωσης.  Αν όμως βρεις κάρβουνα και ανηφόρες, τότε αυτές οι πόρτες γίνονται οι πόρτες των λάθος επιλογών σου, οι πόρτες της φυλακής σου, οι πόρτες των βραδινών λυγμών σου.

Το παιδί που δεν ήρθε, ήταν η ταφόπλακα της σχέσης μας.  Περίεργο πως κάτι που δεν υπάρχει μπορεί να έχει τόσες συνέπειες.  Η σημειολογία της στάσης του ύπνου μας, απεικόνιζε τα στάδια του θανάτου.  Ξεκινήσαμε ο ένας πάνω στον άλλο, συνεχίσαμε αγκαλιασμένοι, μετά δίπλα δίπλα και στο τέλος γυρίζαμε την πλάτη ο ένας στον άλλο.

Έτσι και εκείνο το βράδυ, η πλάτη μου ήταν γυρισμένη. Η λάμα έσκισε το δέρμα δίπλα από την ωμοπλάτη, πέρασε τα τρία χιλιοστά υποδόριου λίπους και σκίζοντας τον τραπεζοειδή και τον υπακάνθιο μυ, πέρασε μεταξύ 3ης και 4ης πλευράς.  Καθώς έσκιζε τον πνεύμονά μου, ίσως η ζημιά να μην ήταν αρκετή για να με σκοτώσει αν δεν διεμβόλιζε τον αριστερά κοιλία του μυοκάρδιου και δεν έσκιζε και την περισπωμένη αρτηρία.

Πέθανα σχεδόν ακαριαία.  Δεν χάνεις πολλά με τον θάνατο.  Τουλάχιστον, όχι τόσα όσα νόμιζα.  Αυτό που έχασα είναι η διάρκεια: μέλλον και παρελθόν.

Το μέλλον το έχασα αμέσως.  Δεν έχω κανένα, όπως είναι αυτονόητο.  Κάθε επιθυμία, κάθε όνειρο σβήστηκε διαμιάς. Το παρελθόν έφυγε πιο σιγά.  Αρχίζω και ξεχνάω το τι ένιωθα, τι πέρασα, τι συνέβει. Με μεγάλη δυσκολία μάζεψα τις μνήμες μου για να σας τις διηγηθώ. Σε λίγο θα μου είναι αδύνατον.

Μόνο το παρόν μου έμεινε.  Θυμάμαι τα τελευταία μου δευτερόλεπτα πριν πεθάνω.  Όμως με μια διαύγεια, που δεν είχα ποτέ στην ζωή.  Τα βλέπω σε κάθε λεπτομέρεια, νιώθω τα κύτταρα μου να σκίζονται από το λεπίδι, το αίμα μου να κυκλοφορεί και να χύνεται μέσα στο ίδιο μου το σώμα, τον πόνο που δεν ένιωσα στην αρχή και που στην συνέχεια με κυρίεψε, τις μαχαιριές, μία μία.

Μόνο που δεν μπορώ να δω το πρόσωπό της.  Τις συσπάσεις των 53 μυών της όταν μου έμπηγε το μαχαίρι, την ανακούφιση ή τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια της, το δάκρυ που έχυσε, αν το έχυσε.

Είναι που είχα γυρισμένη την πλάτη.

Blogged with Flock

Tuesday 19 February 2008

Μύθος

Έχουμε εδώ το αιώνιο πρόβλημα του μύθου και της πραγματικότητας.

Τι είναι καλύτερο να είσαι Τζόπλιν και Χέντριξ ή Τζάγγερ και Πλάντ;

Ο ένας διαλέγει - μήπως τον διαλέγει αυτή; - την ταχύτητα της εμπειρίας, το κάψιμο της φωτιάς.

Ο άλλος, την συνεχή προσπάθεια και την αλλαγή των πραγμάτων, σύμφωνα με την αγγλοσαξονική έκφραση, "στο έδαφος".

Τον ένα τρώει η αντεπανάσταση και γίνεται μύθος, τραγούδι και ταινία.

Ο άλλος, στην μαύρη αρρώστια, θέλει την σύνταξή του και πρόκειται να ακούσει πολλά.

Blogged with Flock

Δικαιώματα

Αγαπητέ μου συμπολίτη,

Δεν σου ζητώ να αγοράζεις ακριβότερα προϊόντα γιατί είναι οικολογικά, βιολογικά ή απλώς καλύτερα για την υγεία και τον πλανήτη.  Καλό θα ήταν να το έκανες αλλά δεν μπορώ να το περιμένω από τον μέσο Έλληνα, όταν το άγχος της επιβίωσης δεν το έχει ξεπεράσει.

Θυμίσου όμως πως μεσο-μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα της χειροτέρευσης της ποιότητας ζωής (χειρότερος αέρας στα πνευμόνια, περισσότερες χρόνιες ή σοβαρές ασθένειες, υποβάθμιση του περιβάλλοντος) θα τις υποστείς εσύ.  Οι πλουσιότεροι έχουν τον τρόπο να κλείνονται στα spa και στα club τους, στους μαντρότοιχους περιστοιχισμένοι από δέντρα και να γλυτώνουν αρκετά από τα προβλήματα αυτά.

Αν προσπαθήσεις λίγο περισσότερο, λοιπόν, εσύ θα κερδίσεις περισσότερο.

Δεν σου ζητώ να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ακόμη και αν δεν έχουν κόστος, όπως το να μην πετάς πλαστικά άσκοπα ή να ξαναχρησιμοποιείς τις πλαστικές σακούλες μέχρι να σκιστούν (πηγαίνοντας στο supermarket και στην λαϊκή με τις δικές σου σακούλες).  Καταλαβαίνω πως η πίεση της καθημερινότητας καταβάλει και δυσκολεύει, και πως ο μέσος άνθρωπος θα διαλέξει την ευκολία από την συνεχή προσπάθεια.

Σκέψου όμως πως με λίγες έξυπνες κινήσεις μπορείς να συνδυάσεις την ευκολία με το καλό αποτέλεσμα.  Βάλε κάποιες σακούλες στο αυτοκίνητο ώστε αν ξαφνικά σταματήσεις στο supermarket να μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Φτιάξε μενού για την εβδομάδα ώστε να αγοράσεις τα πράγματα που χρειάζεσαι και να μην σαπίσουν στα ράφια και στο ψυγείο.  Είναι κρίμα όχι μόνο για τα λεφτά σου αλλά και για τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και την προσπάθεια των ανθρώπων που μόχθησαν για να τα καλλιεργήσουν. Είμαι σίγουρος πως μπορείς να βρεις άλλους τρόπους και τα παραπάνω παραδείγματα τα δίνω μόνο ως έναυσμα για σκέψη.

Αυτό που σου ζητώ όμως είναι να αναγνωρίζεις την προσπάθεια των άλλων.  Δεν μπορεί να πηγαίνω εγώ με την σακούλα στην λαϊκή και να με κοροϊδεύεις.  Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η προσπάθεια αυτή ενώ γίνεται από λίγους, έχει αποτελέσματα που μοιράζονται σε όλους. Ακόμη και σε σένα.  Άρα θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων για αυτή.

Μόνο τότε σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να γκρινιάζεις για την ανικανότητα του κράτους, για την γενική ασυδοσία, για την ατιμωρισία, για την έλλειψη νόμων, ή την ύπαρξη νόμων και την έλλειψη αστυνόμευσης.

Μόνο όταν εσύ έχεις εκπληρώσει το ελάχιστο των υποχρεώσεών σου μπορείς να ζητάς - ακόμη και τα αυτονόητα - από τους άλλους.

Blogged with Flock

Monday 18 February 2008

Νέο κυβερνητικό σχέδιο

Νέο σχέδιο της κυβέρνησης έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή από τις τελευταίες εκλογές.

Tο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικά για το πρώτο χρονικό διάστημα και μετά από μια μυστική συνάντηση για την οποία έχουμε αποκλειστικές πληροφορίες,  έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του πρωθυπουργού στην Ραφήνα, έγινε λίγο πριν τις γιορτές.  Σε αυτήν έλαβαν μέρος, ο ΥΠΕΣΔΑ κ. Παυλόπουλος, ο Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, ο ΥΠΕΘΑ κ. Μεϊμαράκης, ο ΥΠΟΙΟ κ. Αλογοσκούφης και φυσικά ο Πρωθυπουργός.

Μετά από εισήγηση του κ. Ρουσόπουλου σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης αποφασίστηκε πως για να μπορέσει να ανακοπεί η διαφενόμενη κυβερνητική φθορά, η κυβέρνηση θα σταματήσει να νομοθετεί.

Είναι σημαντικό πως ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τελευταία ήταν επικριτικός για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, συμφώνησε πλήρως με το σχέδιο Ρουσόπουλου.  Συνεπώς, το σχέδιο χαίρει πλήρους στήριξης στους κυβερνητικούς κόλπους.  Οι μόνες αντιρρήσεις ακούστηκαν από τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά και αυτές κάμφθηκαν μόλις ο κ. Ρουσόπουλος έδειξε τις τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν ραγδαία πτώση της αποδοχής κυβέρνησης από το εκλογικό σώμα.

Έτσι, δόθηκε ήδη εντολή σε όλα τα υπουργεία να σταματήσουν κάθε σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης.  «Όλα τα νομοσχέδια "κόπηκαν" μονομιάς» μας δήλωσαν άτομα από το στενό πρωθυπουργικό κύκλο, που είναι σε θέση να γνωρίζουν την συνάντηση αυτή. «Ειδική εξαίρεση δόθηκε για τον εκλογικό νόμο ώστε να μπορέσουμε να κλέψουμε κερδίσουμε της επόμενες εκλογές» όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά.

«Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά» συνέχισαν οι ίδιοι κύκλοι.  «Βρίσκουμε δικαιολογίες να καθυστερούμε το ασφαλιστικό, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και κάθε μικρό ή μεγάλο αίτημα των υπουργών. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας χτυπήσει πουθενά κάνοντας μόνο γενικόλογη κριτική η οποία δεν πείθει κανέναν. Υπάρχει κάποια μικρή φθορά από αυτούς που περίμεναν έργο, αλλά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα είχαμε αν κάναμε έργο.»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ραγκούσης σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με συνεργάτες του οι οποίες διέρευσαν, φέρεται ενοχλημένος. «Δεν πιάνονται με τίποτε.  Η κυβέρνηση είναι σαν χέλι.» δηλώνει χαρακτηριστικά, θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου περι έλλειψης γωνιών, για τον συνυποψήφιό του για την Δημαρχία Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο.

Το ΚΚΕ δεν φαίνεται ενοχλημένο από την κυβερνητική τακτική καθώς η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως «Εμείς είμαστε κατά των αντιλαϊκών πολιτικών ακόμη και αν αυτές δεν εφαρμόζονται.  Είτε πραγματικές, είτε φανταστικές, εμείς χτυπάμε όλες τις πολιτικές που στρέφονται κατά του λαού και της εργατικής τάξης. Για την ακρίβεια, οι φανταστικές πολιτικές είναι χειρότερες από τις πραγματικές γιατί ο εχθρός δεν φαίνεται και είναι ύπουλος. Καλούμε όλο τον κόσμο σε μαχητική ετοιμότητα κατά των σκέψεων, ρητών και άρρητων, των υπουργών αλλά και όσων ίσως γίνουν υπουργοί στο μέλλον.»

Ο ΛΑΟΣ, θεωρεί πως «θα στηρίξει την κυβέρνηση σε κάθε πολιτική που αυτή δεν ψηφίζει, αρκεί αυτή, η πολιτική δηλαδή, να προωθεί τα συμφέροντα των γηγενών και να σταματήσει την γάγραινα της υποχωρητικότητας σε κάθε είδους σκουλήκια που μας ζηλεύουν και έρχονται στην χώρα μας.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται κανέναν γιατί με το Τσίπρα έχουμε ήδη την πλειοψηφία στις γυναίκες και ως γνωστόν οι άντρες κάνουν ό,τι τους πούν οι γυναίκες τους.

Σε ερώτησή μας αν θα φανεί η απραξία στην Βουλή, μας απάντησαν «Έλα μωρέ, μια δυό εξεταστικές, καμιά επιτροπή από εδώ, κάτι ώρες του Πρωθυπουργού από εκεί, κάτι σκανδαλάκια και τα τοιαύτα και την φάγαμε την χρονιά.»

Blogged with Flock

Sunday 17 February 2008

Νανούρισμα


Χιόνι που πέφτεις από ψηλά, Χιόνι που και τις πολυκατοικίες ομορφαίνεις, Χιόνι που είσαι το πιο ελαφρύ στην πλάση, Χιόνι που κάθε ασχήμια παίρνεις, έλα και πάρε και τις δικές μου.

Πάρε την μιζέρια μας, πάρε την υστερία, πάρε τους μικρούς πολιτικούς, τους άχρηστους δημοσιογράφους και τους ανήθικους εκδότες, πάρε την ανημπόρια μας πάρε και την έπαρσή μας, πάρε αυτούς που λεν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, πάρε τους ποταπούς, τους ψεύτικους και τους καβαλημένους.

Μα αν δεν μπορείς να πάρεις όλα αυτά, τότε πάρε εμένα.
Posted by Picasa

Σεισμός

Νέος διπλός σεισμός ανεφέρθει στις 11:40 και στις 11:55.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως ο πρώτος είχε επίκεντρο 20 εκατοστά βόρεια-βορειοανατολικά της βουβωνικής χώρας ενώ ο δεύτερος ήταν 10 πόντους βόρεια-βορειοδυτικά.

Οι πρώτες δηλώσεις από την Μητέρα δεν αναφέρουν θύματα, ζημιές ή παρενέργειες εκτός από μια στιγμιαία αύξηση του ενθουσιασμού της, η οποία ακολούθησε τον πρώτο σεισμό, με αποτέλεσμα να καλέσει αμέσως τον Πατέρα δείχνοντας του το επίκεντρο λέγoντας χαρακτηριστικά «Να, να εδώ κλώτσησε».

Όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το εστιακό βάθος ήταν λίγα εκατοστά, και σε κάθε περίπτωση μέσα στην μήτρα.  Υπενθυμίζουμε πως υπάρχει σημαντικό ρήγμα στην περιοχή, εκεί που η πλάκα του χεριού συναντά την πλάκα του ποδιού, το οποίο και έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των σεισμογονέων καθώς η Μητέρα, κατηγορεί τον Πατέρα για αδιαφορία.  Έχουμε στα χέρια μας αποδεικτικά στοιχεία πως η Μητέρα φώναξε τον Πατέρα αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό, και αυτός έβαλε τα χέρια του επί του επικέντρου, αναμένοντας δεύτερη σεισμική δόνηση.  Όμως, και εδώ η Μητέρα είναι κατηγορηματική, ο Πατέρας επέδειξε πλήρη αδιαφορία μετά από 8 λεπτά οπότε και απέσυρε τα χέρια του από το επίκεντρο.

Ως γνωστόν, 7 λεπτά αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη, ισχυρή σεισμική δόνηση και μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την Μητέρα θυμωμένη με τον Πατέρα γιατί αδιαφορεί πλήρως για το παιδί τους και δεν καταλαβαίνει τι περνάει και νομίζει πως έχει κάνει μόνη της το παιδί και επιτέλους θα πρέπει να σοβαρευτεί.

Blogged with Flock

Saturday 16 February 2008

Απάνθισμα

Για τους αγγλόφωνους, το onion radio news.

Πάλι μόνο για αυτούς, (αν και οι εικόνες μιλούν μόνες τους) φωτό από τον μικρόκοσμο.

Enjoy!

Blogged with Flock

Αντιγραφή

Το αντιγράφω από την μνήμη μου που το αντέγραψε από το στόμα ενός ραδιοπαραγωγού.

«Φτάσαμε ήδη 15 Φεβρουαρίου, στα μέσα του Φεβρουαρίου αν το πιστεύετε ή αν δεν το πιστεύετε.  Αν δεν το πιστεύετε τότε ... σημαίνει πως ... ο χρόνος περνάει γρήγορα... τώρα καλό είναι αυτό ή κακό δεν ξέρω.  Αν ο χρόνος περνάει γρήγορα το σίγουρο είναι πως αυτό είναι κάτι διαφορετικό.»

Και για να το συμπληρώσει μετά το τραγούδι:

«Σκέφτηκα πως δεν είμαστε στο μέσο του Φεβρουαρίου γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες οπότε είμαστε στο μέσο και κάτι.»

Για να είμαι δίκαιος τελείωσε την εκπομπή λέγοντας:

«Ότι αποφασίσατε να κάνετε αυτή την Παρασκευή βράδυ, κάντε το καλά.»

Blogged with Flock

Friday 15 February 2008

Ψυχραιμία

Προσοχή! Προσοχή καταναλωτή!  Το κόστος μετακύλισης θα έρθει πάλι σε σένα.

Έρχεται πολικό ψύχος και μαζί θα έρθει και χιόνι, παγετός, κρύο και πολικές αρκούδες.

Ναι, καλά ακούσατε, αρκούδες έχουν αρχίσει να φεύγουν από την Αρκτική γιατί λιώνουν οι πάγοι και έρχονται με το ψύχος από την Σιβηρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατεβαίνουν θα μας πάρουν τις δουλειές μας, θα μας πάρουν τις γυναίκες μας και δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο. Πίνουν, οι περισσότερες είναι πρώην εγκληματίες που τις αφήσαν από τις φυλακές με τον όρο να φύγουν.

Και θα αυξήσουν την εγκληματικότητα, τις ληστίες, τα μπάσταρδα θα γεννιώνται δεξιά και αριστερά.

Προσοχή, δεν πρέπει να πανικοβάλεσαι, αλλά υπάρχουν ηλικιωμένοι και παιδιά που δεν βάλανε πετρέλαιο, και θα έχουμε κάτω από το 0 στον υδράργυρο, και τα πρατήρια δεν είναι στο νέο σύστημα, και οι δρόμοι θα είναι παγωμένοι, και τα φάρμακα τους δεν θα τους φτάνουν, και θα κλαίνε και δεν θα τους ακούμε, και θα πάνε από συγκοπή.

Πήγαινε σε σουπερμάρκετ και πάρε κωλόχαρτα γιατί θα παγώσει ο κώλος μας, πάρε ρύζι και μακαρόνια πάρε πάνες και γάλα.

Κάνε κάτι, κάνε κάτι, αλλά αφού τελειώσει το δελτίο μας, ώστε να είσαι πληροφορημένος ορθά, αντικειμενικά και ψύχραιμα, πριν κάνεις κάτι.

Μείνε στο κανάλι μας, ακολουθεί η καλύτερη σειρά όλων των εποχών.

Blogged with Flock

Το σπρώξιμο

Ήταν εργάτρια.  Έπιανε πηλό και έφτιαχνε καρέκλες, τραπέζια και ράφια.  Χαιρόταν να τα βλέπει να είναι σταθερά, να αντέχουν, να στηρίζουν.  Ήταν ποιητής.  Έπιανε πηλό και έφτιαχνε πουλιά, ήλιους, βιβλία.  Χαιρόταν να τα βλέπει να πετάνε, να γελάνε, να ταξιδεύουν.

Αυτή, δούλευε στις σχέσεις της.  Τις έπαιρνε από μικρό πουλάκι και τις τάιζε νερό και σκουληκάκια μέχρι να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.  Χαιρόταν να τις βλέπει να μεγαλώνουν και να περπατάνε μόνες τους. Αυτός, δεν άντεχε τις σχέσεις που θέλανε δουλειά.  Τις ήθελε σαν έτοιμο αετό, να κάθεσαι ανάμεσα στα φτερά του και να υπάρχει χώρος και για άλλον.  Να πετάς πάνω από τα σύννεφα και να σου έρχονται δάκρυα στα μάτια από τον αέρα.

Τους κοίταζα από ψηλά και ήθελα να φωνάξω πως θέλει προσοχή.  Τα ράφια κάνουν παρέα με βιβλία.  Τα βιβλία όμως, με άλλα βιβλία.

Ενώθηκαν ξαφνικά.  Είχαν και οι δυο λίγη μυωπία που δεν βοηθούσε να διακρίνεις καθαρά.  Νόμιζαν πως βρήκαν το ταίρι τους.  Ενώθηκαν σαν τους πρωτοανθρώπους του Αριστοφάνηּ· μια ρόδα που κυλάει με τέσσερα πόδια και χέρια.

Κυλούσαν με ορμή και πήγαιναν παντού.  Ζαλίζει όμως αυτό.  Τελικά, όταν μας έκοψαν στα δυο, κοπήκαμε πραγματικά.  Δεν είναι στην φύση μας να είμαστε ενωμένοι, όσο και να νομίζουμε το αντίθετο. Όσο και αν το ψάχνουμε μια ζωή.

Η εργάτρια δεν άντεχε που δεν σταματούσαν και λίγο να ξαποστάσουν.  Ο ποιητής δεν άντεχε που μόνο κυλούσαν και δεν πετούσαν καθόλου.

Αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν για μέρες.  Μετά σιωπή.  Τέλος ένα δυνατό σπρώξιμο - γιατί ο νους πάει πάντα στη γέννα; - και έσπασαν στα δύο.

Μ' ένα αναστεναγμό, αυτή κάθισε στην πρώτη καρέκλα που είδε. Με μια λάμψη στα μάτια, αυτός πιάστηκε απ'τα πόδια του πρώτου αετού που πέρασε.

Blogged with Flock

Thursday 14 February 2008

Supernatural, Superserious


Ορίστε ένα βιντεκάκι από το νέο τραγούδι των REM. Χωρίς λόγο, εκτός από το ότι κυκλοφόρησε σήμερα. Ο δίσκος τους Accelerate θα βγει την 1η Απριλίου.

Τα 11 βιντεάκια, δίνονται ελεύθερα για όποιον θέλει να τα μιξάρει. Πίπτε Ιάκωβε!

Blogged with Flock

Αποδείξεις

Βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για το ότι  ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου δεν ανήκει στην αριστερά.

Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα κατηγορήθηκε από τον κ. Τσίπρα για γιαλαντζί αριστερός και πως δεν πρέπει να προσπαθεί να καπηλεύεται την αριστερά και τους ψηφοφόρους της.

Μετά από εξαντλητική έρευνα ανακαλύψαμε πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να είναι αριστερός.  Ο λόγος είναι απλός: δεν λέγεται Αλέκος. 

Ο Αλέκος και η Αλέκα παραδίδουν την Αριστερά στον Αλέξη ο οποίος παίρνει την σκυτάλη και, σύμφωνα με τα μυστικά έγγραφα που έχουμε δει, δεν έχει δικαίωμα να την δώσει σε κανένα αρχηγό αν δεν λέγεται Αλέξης, Αλέκος ή τα σχετικά.  Μετά από ειδική άδεια επιτρέπεται να λέγεται Αλέξιος αφού πολλοί θα ακούσουν, αλλά λίγοι θα καταλάβουν.

Τελικά υπάρχει ακόμη νεποτισμός, έστω και πιο μοντέρνος.

Blogged with Flock

Πείνασα (I am Hungary).

Κάποτε κάποιος βρέθηκε σε ένα πλοίο στην Κίνα. Η κουβέρτα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με τόσο κόσμο που έκανε τις Νύφες του Βούλγαρη να φαίνονται σαν να ταξιδεύαν μόνες τους.

Δεν μιλούσε Κινέζικα εκτός από τα κλασικά τουριστικά "Νι Χάο" που κάθε σοβαρός τουρίστας μαθαίνει όταν ταξιδεύει, και που τον κάνουν να φαίνεται καθαρότερα πως είναι τουρίστας, παρά να μοιάζει μέρος του πληθυσμού.

Μιλώντας Αγγλικά με κάποιον, που τα μιλούσε με την ωραία Κινέζικη προφορά που ακούγεται σαν χαλασμένη αρμόνικα, προσπάθησε να μάθει περισσότερα για τον τρόπο ζωής τους.

Σε μια στιγμή, προσπαθώντας να του εξηγήσει από που έρχεται είπε πως είναι από το "Σι Λα", την Ελλάδα δηλαδή.  Ο Κινέζος τον κοίταξε με το βλέμμα που έχουν οι αγελάδες όταν κοιτάνε τα τρένα.

Έψαξε και βρήκε μια ατζέντα με έναν χάρτη της υδρογείου.  Καμμία βοήθεια.  Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια.  Τότε έκανε την τρομερή ερώτηση "Do you know where China is?"  Τζον Γκουό;  Το Κεντρικό Βασίλειο;

Ο Κινέζος έβλεπε τον χάρτη και δεν μπορούσε να βρει την χώρα του.

Αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στην μόρφωση της παραπάνω κυρίας. 

Δεν κατεβάζουμε την ηλικία από 10χρονο σε 3χρονο λέω εγώ;  Πιο κοντά θα είμαστε.

Blogged with Flock

Δελτίο Τύπου

Οι "Ιστορίες του Βάσκες" πρωτοπόρος στον χώρο του μπλόγκινγ, αλλάζει την φύση της μπλογκοεπικοινωνίας.

Γαι πρώτη φορά εξαφανίζουμε τις χρεώσεις στα σχόλια.  Μέχρι 31/3/2008 κάθε μπλογκοεπισκέπτης μπορεί να αφήσει το σχόλιό του σε οποιοδήποτε ποστάκι χωρίς καμμία απολύτως επιβάρυνση.

Ο Δον Λορένθο ντε λα Πένια ντε Βάσκες, CEO των "Ιστοριών του Βάσκες" δήλωσε:  «Πρόκειται για μια επαναστατική σύλληψη που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η μπλογκόσφαιρα. Για την ακρίβεια, προκαλώ τους υπόλοιπους μπλόγκερ να μας ακολουθήσουν σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική, αν μπορούν.»

Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Παρακαλώ μην κάνετε σχόλια μεθυσμένοι.  Προσοχή στις απομιμήσεις.

Blogged with Flock

Wednesday 13 February 2008

Απεργούμε


Εν αρχή ην η απεργία. Δεν βλέπαμε παιχνίδι.

Μετά βρέθηκε το παράθυρο να δείχνουμε το παιχνίδι χωρίς περιγραφή δημοσιογράφου.

Ύστερα βρήκαμε πως μπορεί να έχουμε περιγραφή αν δεν είναι δημοσιογράφος του σταθμού. Μήπως ο δημοσιογράφος του MEGA περιέγραψε το παιχνίδι του ANT1 και αντίστροφα;

Τώρα, σε παγκόσμια πρώτη, η ERASPORT συμμετέχοντας στην απεργία της ΕΣΗΕΑ, θα μεταδώσει τον αγώνα της ΑΕΚ με την Χετάφε χωρίς περιγραφή.
Posted by Picasa

Αγγελία

Ζητείται αιδώς για λογαριασμό πελατών μας.  Έχουμε πολλούς πελάτες που έχουν χάσει διάφορα πράγματα (τον ζιγκολό τους, την αίσθηση ένδυσης, το χιούμορ τους κ.α.) και σίγουρα την αξιοπρέπειά τους.  Επειδή αυτή δεν ξαναβρίσκεται, χρειαζόμαστε επιγόντως αιδώ κάθε είδους (ντροπή, όνειδος κτλ). Δεκτές και μεταχειρισμένες.

Blogged with Flock

Μαρία Μαργαρίτη

Αυτό το θέμα το πρωτοείδα σε αυτό εδώ το ποστ.

Υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σε σχέση με το αν η κυρία ήταν αποσπασμένη στο γραφείο του πρωθυπουργού ή όχι, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν παίζεται πουθενά (σε αντίθεση με τα φλέγοντα θέματα όπως το πότε βγήκε από την εντατική ο Ζαχόπουλος) οπότε καλό είναι να το προωθήσουμε εμείς όσο μπορούμε.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Κώστα που μου θύμισε το θέμα με το email του.

Blogged with Flock

Aντίο

Blogged with Flock

Tuesday 12 February 2008

Το ΕΣΥ αναβαθμίζεται

Αγαπητοί τηλεαναγνώστες, είμαστε σε θέση να σας αποκαλύψουμε μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Σε πρώτη φάση, κονδύλια από λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση εφαρμοσμένης έρευνας όπως αυτή.

Σε δεύτερη φάση, τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και άλλων που δεν έχουν αποκαλυφθεί, θα χρησιμοποιηθούν για να αλλάξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και να εστιάσει τις ενέργειές του στην διατήρηση στη ζωή των συνανθρώπων μας, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.

«Πρόκειται για μια επανάσταση στον χώρο της υγείας» μας δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας το οποίο θέλησε να παραμείνει ανώνυμο.

Το κίνητρο φαίνεται να είναι η άνοδος του Συνασπισμού μετά και την εκλογή του κ. Τσίπρα. Ο Συνασπισμός που έχει σημαντικό προβάδισμα στους νέους, απειλεί να διεμβολήσει την ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, και να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

«Με το να κρατήσουμε τους ψηφοφόρους μας εν ζωή για περισσότερο χρονικό διάστημα, τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα. Χε, χε» δηλώνει εμφανώς ευχαριστημένος, στενός συνεργάτης του κ. Ζαγορίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση τόσο του κ. Γ.Α. Παπανδρέου όσο και της κ. Παπαρήγα.

«Οι αλλαγές θα περάσουν χωρίς να ανοίξει μύτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αυτά για όσους κατηγορούν πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε λήθαργο. Άλλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Blogged with Flock

Monday 11 February 2008

Κανόνας 2

Λοιπόν βάζω έναν δεύτερο κανόνα:

Όταν αρχίζει να με πιάνει κρίση πανικού για κάτι που μου συμβαίνει ή που θα μου συμβεί να σκέφτομαι αμέσως και πριν προλάβει να με κυριεύσει ο πανικός την ακριβώς αντίθετη προοπτική.

Για παράδειγμα, πλησιάζει η ώρα της γέννας και φοβάμαι πολύ να γεννήσω.  Σκέφτομαι αμέσως πως η εναλλακτική είναι να συνεχίσει να μεγαλώνει και να γίνει είκοσι κιλά μέσα στην κοιλιά μου.

Και μια και αυτό το παράδειγμα δεν είναι ακριβώς για εμένα, δίνω αμέσως δεύτερο.  Μόλις, στα γενέθλια με πιάσει η κατάθλιψη γιατί πλησιάζω τα τριάντα - σαράντα - πενήντα, σκέφτομαι αμέσως πως η μόνη εναλλακτική είναι να απομακρύνομαι από τα τριάντα - σαράντα - πενήντα.

Δεν είναι πως είναι κακό να στεναχωριέσαι και να νταουνιάζεις κάπου κάπου.

Ούτε που ο πανικός θολώνει την σκέψη και απομακρύνει την προοπτική της πράξης.

Είναι που ο πανικός είναι η απόλυτη σιγουριά της σκέψης, είναι που δεν αφήνει ούτε μια χαραμάδα αμφισβήτισης όχι μόνο στο μυαλό, αλλά και στο σώμα.

Blogged with Flock

Sunday 10 February 2008

Προς Αλέξη Τσίπρα

Αγαπητέ Αλέξη,

Καταρχήν συγχαρητήρια για την νίκη σου στον αγώνα για την προεδρία του Συνασπισμού.

«Η νίκη σου αυτή είναι νίκη ελπίδας και ενότητας» ήταν οι δηλώσεις που άκουσα μετά από την εκλογή σου.

Θα συμφωνήσω.  Καταρχήν να συγχαρώ εσένα και τον συνυποψήφιό σου κ. Κουβέλη για τον ήπιο και πολιτισμένο αγώνα σας.  Η σύγκριση με τον αντίστοιχο αγώνα στο ΠΑΣΟΚ είναι νωπή και αλγεινή για το κίνημα.

Μην νομίζεις πως δεν είμαστε σε μια πρωτόγνωρη για το πολιτικό μας σκηνικό περίοδο.  Έχεις μια μοναδική ευκαιρία να είσαι μέρος και συνδιαμορφωτής των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Άνθρωποι σίγουροι για τις πεποιθήσεις τους κλονίζονται.  Οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται θολές.  Οι άνθρωποι βρίσκουν νέες διεξόδους.  Το κίνημα των bloggers είναι ένα παράδειγμα από αυτές.

Δεν είναι όλα θετικά όμως.  Οι κίνδυνοι ελοχεύουν. Δεν έχεις πολύ χρόνο.

Τώρα που η ευφορία της νίκης δεν έχει ακόμη ξεφτίσει, θέλω μόνο να σου ζητήσω κάτι.  Μην πιστέψεις πως μπορείς να πετύχεις ο,τιδήποτε.  Δεν μπορείς.  Κανένα μεγάλο πρόβλημα, κανένα σοβαρό θέμα δεν λύνεται από τις ενέργειες ενός ανθρώπου.

Δεν είναι θέμα ικανοτήτων. Μην το πάρεις προσωπικά. 

Αυτά που έχουμε να πετύχουμε ως κοινωνία, δεν αλλάζουν από ανθρώπους. Πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η κοινωνία.

Η διαφθορά δεν είναι πρόβλημα ενός δημόσιου υπαλλήλου ή λειτουργού, ενός εκδότη, εφοριακού, πολεοδόμου ή γιατρού.  Αυτό προσπάθησε να μας πείσει ο Καραμανλής - το πίστευε και ο ίδιος - και τώρα βλεπει τα πάντα γύρω του να γκρεμίζονται.

Δεν αλλάζεις τα γαλάζια παιδιά με ροζ, πράσινα ή κόκκινα και λείνεις το πρόβλημα.

Αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση.  Θέλουμε κάτι να μας κινητοποιήσει όλους προς έναν στόχο.  Πρέπει να ενσαρκώσουμε τους νόμους και τους θεσμούς στις πράξεις μας ως ελεγχόμενοι αλλά και ως ελεγκτές.

Ψάξε να βρεις την έμπνευσή σου και προσπάθησε να την μοιραστείς μαζί μας.  Μπορεί και να ταιριάξουν.

Blogged with Flock

Camden Town

art.fire.gi.jpg


Απόψε το Camden Market, κάηκε.

Σε όσους ζεστάθηκαν στην αγκαλιά του μόνιμα ή και περιστασιακά, η απώλεια είναι μεγάλη.  Είμαι σίγουρος πως θα βρει την δύναμη να ξαναγεννηθεί, και πως συγχρόνως θα υπάρχει ένα κομμάτι του, που θα πεθάνει για πάντα.

Ας γίνει το πρώτο γρήγορα· ας είναι το δεύτερο μικρό.

Blogged with Flock

Gradually, and then suddenly

Όταν ρωτήθηκε ο Mike Campbel πως χρεωκόπησε, στο "The sun also rises" του Χεμινγκγουέη, απάντησε "Gradually, and then suddenly".

4 (τουλάχιστον) βαθμοί πίσω.

Blogged with Flock

Saturday 9 February 2008

Μονοπώλιο

Αυτό, για όσους νομίζουν πως οι Έλληνες κατέχουμε κάποιου είδους μονοπώλιο.

Είτε του πολιτισμού και της φιλοσοφίας, είτε της βρωμιάς και της κατάντιας.

Και μη χειρότερα.

Blogged with Flock

Friday 8 February 2008

Μαθήματα αυτοκτονίας

Νέα πρωτοβουλία της βουλής ενώνει σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης τα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Το προεδρείο της Βουλής, σε συνεργασία με εκπαιδευτές πρακτόρων της ΚΥΠ, θα εκπαιδεύσουν όλους τους βουλευτές, υψηλόβαθμα κυβερνητικά, αλλά και κομματικά στελέχη.

Το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εστιάσει κυρίως σε μαθήματα αυτοκτονίας.  Μετά τα τελευταία αποτυχημένα  κρούσματα, και κυρίως τα επακόλουθα σκάνδαλα τα οποία θα είχαν αποφευχθεί, «η ανάγκη για εκπαίδευση πάνω στις σίγουρες μεθόδους αυτοκτονίας» είναι επιτακτική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας.

«Δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε τον τροχό», συνέχισε, «αυτές είναι δεξιότητες που ο κάθε πρακτοράκος τις έχει αποκτήσει από τον πρώτο χρόνο εκπαίδευσής του».

Στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή, μεγαλοδικηγόροι, εκδότες, επιχειρηματίες και γενικώς προβεβλημένα πρόσωπα τα οποία έχουν λόγους να φοβούνται κάποιον πιθανό εκβιασμό.

«Η κοινωνία δεν πρέπει να ξαναπεράσει αυτά που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες.  Η σήψη δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε με την σειρά του και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου.

Σε περίπτωση που στο πρόγραμμα δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν βιογραφικό το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις μίζες, σκάνδαλα και ρεμούλες στις οποίες εμπλέκονται.  Θα τηρηθεί σειρά επικίνδυνότητας (αυτοί με τα περισσότερα σκάνδαλα θα προτιμούνται).

Επιτέλους, κάτι σε αυτόν τον τόπο κινείται και το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο...

Blogged with Flock

Thursday 7 February 2008

Californication


Η California πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα στην μείωση χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος με το να αποδεσμεύσει τα κέρδη από την παραγωγή ρεύματος. Και άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν.

Μια έξυπνη πολιτική που μπορούμε και εμείς να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τις ανάγκες μας σε εισαγωγή πετρελαίου και να προωθήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία μια πιο πράσινη ενεργειακή πολιτική.

Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις σε σχέση με την ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Είναι πολύ ευκολότερο και οικονομικά προσφορότερο να μειώσουμε την κατανάλωση και κυρίως την σπατάλη (ο ΓΟΚ που βρίσκεται σε αυτό το σημείο - ακουσε κανείς τίποτε για ενεργειακή μελέτη;)

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε όλοι, κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες, με θέματα σύγχρονα που μας αγγίζουν όλους (και κυρίως τα παιδιά μας).

Δεν υπάρχει ο χρόνος όμως.  Μέχρι σήμερα είχαμε εκλογές στην εκκλησία.  Πριν από αυτό στο ΠΑΣΟΚ.  Πριν βουλευτικές.  Όπου νά 'ναι έρχονται οι Δημοτικές.  Ευρωβουλή, Σύλλογος Ρουμελιωτών, Διαχειριστής πολυκατοικίας, τσιλιαδόρος στο πάρκο και δεν ξέρω τι άλλο.

Viva Red Hot Chili Peppers!

Blogged with Flock

Wednesday 6 February 2008

Αταλάντευτη

Αταλάντευτη παραμένει η κυβέρνηση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δηλώνουν κύκλοι του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται κατάθεση νέου νομοσχεδίου το οποίο θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπίγοντως και το οποίο θα επιλαμβάνει των προμηθειών του Δημοσίου.

«Είναι καιρός να μπει μια τάξη σε αυτό το χάος» δηλώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Το νομοσχέδιο θα έχει μόνο ένα άρθρο, με το οποίο θα απαγορεύονται οι συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρίες του εξωτερικού, εφόσον η χώρα προέλευσης της εταιρίας έχει ανεπτυγμένο δικαστικό σύστημα και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η Γερμανία, Γαλλία, Βρεταννία και ΗΠΑ αναφέρονται ρητά, ως απαγορευμένες χώρες.

«Το σκάνδαλο της Siemens δεν θα επαναληφθεί» ήταν η δήλωση του αρμοδίου υπουργού.

Blogged with Flock

Επίσημο ΟΑΚΑ βίντεο της ΑΕΚ



Το επίσημο βίντεο που παίζεται πριν από τα παιχνίδια της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Blogged with Flock

Ο χρόνος που λείπει


Είμαι λογικός άνθρωπος.  Μου αρέσουν τα μαθηματικά, καταλαβαίνω από επιχειρήματα και μου αρέσει ένας καλός διάλογος.

Όμως την ζωή μου την κυριεύει ένα συναίσθημα: Η λαιμαργία.  Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα εκτός από τον πειρασμό έλεγε ο Ουάιλντ. Εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ σε τίποτε.  Μου αρέσει να τρώω το φαϊ γρήγορα πριν προλάβει να κρυώσει.  Να πίνω τα ποτά μου πριν προλάβουν να ξεθυμάνουν.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.  Δεν έχω μέσα μου το έμφυτο όριο που κρατά τους ανθρώπους σε μια τροχιά.  Δοκιμάζω τα πάντα και όσα μου αρέσουν τα δοκιμάζω ξανά.

Η αλήθεια είναι πως μεγάλωσα στην πολυτέλεια.  Οι γονείς μου δεν μου στέρησαν τίποτε, εκτός ίσως από την θαλπωρή της οικογενειακής σιγουριάς.  Δεν είναι και τόσο μεγάλο κακό όσο νομίζει κανείς. Μεγάλωσα στα σχολεία εσωτερικός και αυτό με έκανε σκληρό.  Ανέπτυξα άμυνες που μου επέτρεψαν να αντέξω στην πίεση της ζωής. Καριέρα, φίλοι, οικογένεια είναι βαρίδια που θέλουν αρκετούς μύες για να τα σηκώσεις.

Βλέπω τώρα τις εικόνες της ζωής μου και το μόνο που τις συνδέει είναι η ταχύτητα.  Δουλειά, γυναίκα, ποτό, άλλη γυναίκα, κόκα, δουλειά, ταξίδι, ποτό, πουτάνα, μπάφος, γρήγορα αυτοκίνητα· σαν ένα ατελείωτο βίντεο κλιπ· σαν να κλείστηκα μέσα σε ένα ατελείωτο ηλεκτρονικό παιχνίδι και να μην μπορώ να βρω την έξοδο.

Έξοδο; Ποιος θέλει την έξοδο;  Όταν έχεις λεφτά δεν χρειάζεσαι καμία έξοδο.  Αγοράζεις κανονάκι και συνεχίζεις.  Μόνο αρνητικό ο πονοκέφαλος το πρωί, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη πονοκέφαλος που δεν διορθώνεται με ένα ποτήρι ουίσκι.

Παιχνίδι.  Ναι, αυτή είναι η λέξη· κάποιοι θα λέγανε - αν μπορούσαν να ακούσουν αυτές τις σκέψεις - πως είμαι ακόμη ένα παιδί, πως δεν μεγάλωσα ποτέ.  Δεν το αρνούμαι.  Είμαι ένα παιδί με ακριβά παιχνίδια που τα βαριέται όσο γρήγορα τα αγοράζει.

Τα είχα όλα εκτός από χρόνο.  Δεν προλάβαινα να νιώσω τίποτε βαθιά γιατί είχα αμέσως τον αντικαταστάτη του. Τίποτε δεν προλάβαινε να ριζώσει μέσα μου, αλλά έτσι είχα πάντα χώρο και για κάτι άλλο, κάτι καινούργιο, κάτι συναρπαστικό.  Χρειάζεται χρόνος για να νιώσεις δεμένος με κάτι, τουλάχιστον σε αυτόν τον πλανήτη.  Αυτό το παραγνωρίζουν όσοι νομίζουν πως δένεσαι με τους γονείς για άλλο λόγο - δένεσαι γιατί περνάς πολύ χρόνο μαζί τους.  Το ξέρω εγώ που δεν τον πέρασα και οι γονείς μου με ενδιαφέρουν όσο ενδιαφέρει το κράτος τον συνταξιούχο:  Είναι καλό όταν πληρώνει την σύνταξη αλλά το βρίζει όλες τις άλλες ώρες.

Έζησα τόσο γρήγορα που τώρα που έχω το μοναδικό πράγμα που μου έλειπε, τον χρόνο, δεν μπορώ να τον γεμίζω σκεπτόμενος την ζωή μου.  Επέζησα όταν στούκαρα την πόρσε μου μεθυσμένος αλλά έπεσα σε κώμα.

Δεν επικοινωνώ με τον εξωτερικό κόσμο και δεν μπορώ να κουνίσω ούτε το δαχτυλάκι μου.  Μόνο ο εγκέφαλός μου λειτουργεί.  Δεν μπορώ να δω σε τι κατάσταση είναι το σώμα μου παρά μόνο από τις συνομιλίες των γιατρών και των συγγενών γύρω μου.  Εγώ μπορώ να τους ακούω, αλλά αυτοί δεν μπορούν να το καταλάβουν.

Κάθομαι με τις ώρες και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σκέφτομαι.  Δεν μπορώ να έχω τίποτε από αυτά που είχα και
έχω το μόνο που μου έλειπε.

Κάθομαι και σκέφτομαι, και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο από τον εαυτό μου.  Δεν μπορώ να φέρω καμμιά εικόνα με άλλους ανθρώπους χωρίς να εστιάσω αμέσως σε μένα.

Μόνο που δεν μου φτάνει.  Οι εικόνες της ζωής μου δεν είναι αρκετές.  Βαριέμαι.  Βαριέμαι να βλέπω εμένα και το τι έχω νιώσει για δεύτερη φορά.  Θέλω κάτι να αλλάξει, κάτι να έρθει διαφορετικό.

Τώρα συζητάνε πως μπορούν να με συντηρούν για πάντα αλλά δεν έχει κανένα νόημα αφού ο εγκέφαλός μου δεν λειτουργεί και δεν έχω επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ίσως είναι καλύτερα να σβήσουν τα μηχανήματα.

Σσσσ.  Μην σκέφτεσαι.  Μην ξυπνάς.  Μην το διακινδυνεύεις.  Δεν πρέπει να σε καταλάβουν.

Blogged with Flock

Monday 4 February 2008

Για γκατζετάκηδες με συνείδηση

Iqua Sun
Το παραπάνω είναι bluetooth ακουστικό που φορτίζει με τα μικρά φωτοβολταϊκά που έχει επάνω του. Του αρκεί το εσωτερικό φως αλλά λατρεύει το φως του ήλιου.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Για όσους έχουν περισσότερες τύψεις από όσες μπορούν να κουβαλήσουν στο αυτί τους.

Blogged with Flock

Sunday 3 February 2008

Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε

Ο Αριστοτέλης λέει πως ο άνθρωπος ψάχνει πάντα την γνώση.

Δεν πιστεύω πως είναι αλήθεια.

Φτιάχνουμε κάποιες θεωρίες. Δημιουργούμε ένα δόμημα με σκαλωσιές και πολυπλοκότητα, το οποίο με κάποιον τρόπο στέκει. Κάθε τι όμως που δημιουργούμε είναι ζωντανό, κάθε θεωρία μας, πρέπει να αντιδρά σε γεγονότα, τα οποία πρέπει να τα εξηγεί και να τα ενσωματώνει στο οικοδόμημα.

Ο μύθος της επιστημονικής μεθόδου λέει πως αν τα γεγονότα αντιστέκονται αρκετά, τότε η θεωρία μεταβάλλεται, λαμβάνοντας υπ'όψη τα νέα δεδομένα και είτε μεταλλάσεται σε καλύτερη θεωρία είτε καταρρέει αν οι διαφορές δεν είναι εξηγήσιμες ικανοποιητικά.

Υπάρχουν κάποιες θεωρίες όμως, που αγγίζουν την καρδιά της ταυτότητάς μας. Αν αυτές καταρεύσουν θα καταρεύσουμε και εμείς. Αυτές πρέπει να σωθούν πάσει θυσία.

Αν τώρα θέλεις να σώσεις κάτι υπάρχει πάντα ο τρόπος. Υπάρχει κάτι, κάπου, που θα στηρίξει το οικοδόμημα.

Σήμερα έχασε η ΑΕΚ. Ευτυχώς όμως, υπάρχει και ο Βγενόπουλος. Δεν έχει σημασία ο ίδιος· αν δεν υπήρχε αυτός θα υπήρχε κάποιος άλλος. Υπάρχει όμως, και αυτόν πρέπει να ευχαριστήσουμε.

«Η ΑΕΚ έχασε γιατί ο Κόκκαλης, ο Τζίγγερ και Ντέμης αποφάσισαν να στηρίξουν τον Τζίγγερ στην επίθεση που δέχεται από τον Βγενόπουλο». Έτσι έδωσε το παιχνίδι· το ίδιο έκανε και ο Κόκκαλης.

Τώρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέχασαν και τον Βγενόπουλο και όλα. Είναι χαρούμενοι με την πρώτη θέση «δώρο».

Ευτυχώς όλα εξηγούνται.

Saturday 2 February 2008

Πλαστικές σακούλες

Μετά από την παρότρυνση του 2ξίδιου αντιγράφω την είδηση του Flash έστω και καθυστερημένα:

Στις 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και εκπροσώπους Super Market για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα όρια του Δήμου, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας που διεξήχθη τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Νικήτα Κακλαμάνη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Δ. Σκιαδά και εκπροσώπων των Super Market Α-Β Βασιλόπουλος, Carrefour, Αφοί Βερόπουλοι, Σκλαβενίτης, DIA, METRO, Atlantic, Γαλαξίας, Bazaar.
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με σακούλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου με στόχο είναι να επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας μέσα στο καλοκαίρι.
Τέλος, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής για τη συντονισμένη και επισταμένη παρακολούθηση της υλοποίησης του μέτρου.

Προσωπική ευθύνη

Με αφορμή ένα post στο basik-ly (και σε συνέχεια του Καήκαμε) σκέφτομαι τα εξής:

Σε πρώτη σκέψη δεν μπορεί καμμιά να αποποιηθεί τις προσωπικές της ευθύνες. Το κράτος αδιαφορεί, αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα, ασχολείται με διαπλοκές και διαφθορές μόνο για να συσκοτίσει και να προσπαθήσει να συγκαλύψει δίνοντας ελεύθερο πεδίο στους ικανούς καλοθελητές.

Αυτό όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα να επωφελούμαστε, να συγκαλύπτουμε, να διαπλεκόμαστε να μην μιλάμε, να μην διαμαρτυρόμαστε. Όλοι έχουμε ένα θέμα, μεγάλο ή μικρό, που μπορεί να ωφεληθεί από μια γρηγορότερη από το κανονικό διαδικασία, μια περισσότερο από το κανονικό προσοχή, μια ευνοικότερη από το κανονικό μεταχείριση.

Κάθε φορά που την επιδιώκουμε, κάθε φορά που ενδίδουμε, δεν διαιωνίζουμε απλώς το φαινόμενο. Το ενδυναμώνουμε, το κάνουμε πιο ισχυρό, του μακραίνουμε λίγο λίγο τις ρίζες, όσπου μας έχει πετάξει τα πεζοδρόμια, έσπασε τις μάντρες και τώρα τρυπά σιγά σιγά τα θεμέλια του σπιτιού μας.

Σε δεύτερη σκέψη, δεν μπορώ να μην δω πως για να βρει κάποιος την δύναμη να αντισταθεί στον πειρασμό, να βρει την ικανότητα να πει όχι, να βρει το κουράγιο να πάει κόντρα στο ρεύμα πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση πως δεν είναι εντελώς μόνος.

Η μοναξιά σκοτώνει την ηθική. Πρέπει να νιώσεις πως υπάρχει κάποιος, κάπου, που σε καταλαβαίνει, που εγκρίνει, που θα έκανε το ίδιο στην θέση σου. Η μοναδικότητα είναι τροφή για μερικούς χαρισματικούς αλλά και είναι συνήθως ψευδαίσθηση και προκαλεί φόβο στους περισσότερους.

Όταν ο εφοριακός ζητάει κάτι παραπάνω για να κάνει τα στραβά μάτια, όταν ο γιατρός ζητά φακελάκι για να σε χειρουργήσει, το πρόβλημά σου σε αποδυναμώνει έτσι και αλλιώς. Η δύναμη να τον καταγγείλεις, έρχεται από την πεποίθηση πως δεν θα πάει χαμένη η καταγγελία. Αυτό πρέπει να συμβεί και στο πρακτικό επίπεδο (η αστυνομία θα τον κυνηγήσει) αλλά και στο ψυχολογικό επίπεδο (δεν θα είσαι ο μαλάκας της παρέας).

Φυσικά, σε μια τρίτη σκέψη πρέπει το κράτος να θεσπίσει τις δομές εκείνες που θα διευκολύνουν την καταγγελία, την αντίδραση, θα εμποδίσουν την συναλλαγή. Αν π.χ. καταγγείλεις τον εφοριακό να μην φοβάσε πως θα πληρώσεις για την φοροδιαφυγή σου, αν πας στην αστυνομία τον νταβατζή σου που σε κρατά φυλακισμένη να μην φοβάσαι πως θα φυλακιστείς πριν απελαθείς.

Αυτό όμως που στο μυαλό μου τουλάχιστον έχει την περισσότερη σημασία, όπως ήδη εξήγησα, είναι η αλληλεγγύη. Αυτή πρέπει να δημιουργήσουμε ώστε ο καθένας μας να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί αυτές αναλαμβάνονται ευκολότερα όταν είναι ελαφρύτερες.

Συν Αθήνη και χείρα κίνει

Το σύστημα έχει τις λύσεις του. Μόλις τα θέματα χοντρύνουν, μόλις τα συμπεράσματα δυσκολέψουν, μόλις είσαι έτοιμος να ενδώσεις στο χασμουριτό σου, σού ρίχνει το intermezzo σου να μην βαρύνει και η ατμόσφαιρα.

Πάρε λίγο light entertainment, πάρε λίγο Αθήνη και δες και λίγο σφαλιάρα για να γελάσεις.

Ακόμα και οι χύτρες θέλουν την βαλβίδα τους.

Το απέραντο γκρίζο


Τα σύννεφα, αυτό το κατεξοχήν σύμβολο της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας, αυτά που δεν είναι ίδια ούτε με τον εαυτό τους, ξαφνικά έχουν γίνει ένα με όλα τα σύννεφα που έχουν έρθει ή θα έρθουν στον ουρανό μας. Η ομοιομορφία σε όλο της το μεγαλείο.

Τρέχω να προλάβω πριν πέσουν οι πρώτες στάλες, τρέχω πίσω από τον επόμενο που σκύβει προσπαθώντας να ανοίξει την ομπρέλα του, τρέχω να γυρίσω στην σιγουριά της ζωούλας μου, τρέχω με τη γλώσσα έξω ασθμαίνοντας και ξέροντας πως το κρύωμα χορεύει γύρω απ' το κορμί μου, τρέχω γιατί δεν ξέρω πως να σταματήσω.

Ένα αόρατο χέρι με σταματά· τα μάτια μου ανοίγουν. Βλέπω το φως. Δεν μπορώ να προχωρήσω. Το φως φωτίζει τις πολυκατοικίες κάτω από το πέπλο των σύννεφων. Φαινόμενο σπάνιο, βροχή μαζί με ήλιο.

Αφήνω τι πρώτες στάλες να με βρέξουν, οι επόμενες, πιο δυνατές, με καθαρίζουν, σε λίγο τις νιώθω σα μαστιγώματα στο πρόσωπο.

Τρέχουν στα μάγουλα μου αντί για δάκρυα. Δάκρυα δεν έχω πια να χύσω. Όχι τα δάκρυα είναι το αποτέλεσμα. Πόνος μου λείπει. Σταμάτησα να πονάω κάποια στιγμή και σιγά σιγά, σαν καρκίνος, άρχισε να μου τρώει τα αισθήματα. Πρώτα ο πόνος μετά η χαρά, ο ενθουσιασμός, ο φόβος.

Έχω χάσει κάθε αίσθημα και μου έμεινε ένα. Η αδιαφορία. Η αδιαφορία όμως είναι ασταθής· μεταλλάσεται. Η δικιά μου μόλις χάθηκε και έδωσε την θέση της στην απελπισία.

Θέλω να ξαναθυμηθώ πως είναι να αισθάνεσαι.

Η καρδιά μου γεμίζει από σιγουριά. Ο πόνος χάθηκε πρώτος, αυτός πρέπει να βρεθεί πρώτος. Θα πάω στο πρώτο Tμήμα να ομολογήσω...

Friday 1 February 2008

Καήκαμε

Κακή χαρακτηρίζουν στην πλειοψηφία τους (72%) και την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα τους, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην Ευρώπη, αμέσως ύστερα από εκείνο της Ουγγαρίας (73%). Να επισημάνουμε εδώ ότι το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντική αύξηση από την προηγούμενη έρευνα, τότε ήταν 56%, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Παλιά ευημερούσαν οι αριθμοί και δυστυχούσαν οι άνθρωποι. Τώρα δυστυχεί και το περιβάλλον.

Νιώθω μεγάλη αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. Το περιβάλλον πάει κατά διαόλου.

Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Κατάφερα και έχτισα ένα σπιτάκι στην Πεντέλη. Ήμουν τυχερός και έχω μια τρομερή θέα· όλη η Αθήνα πιάτο. Ε λοιπόν, δεν έχω προλάβει να το χαρώ ούτε δέκα χρόνια και έκαψαν την Πάρνηθα.

Τώρα βλέπω αποκαϊδια απέναντι και κλαίει η ψυχή μου. Καλά, δεν ντρεπόμαστε λίγο; Δεν έχουμε κράτος να πιάσει αυτούς τους αλητήριους;

Αχ!!!!